SPINDELN I HÖRNET

Sep 13th, 2015 | By | Category: 2015-09 sep, Recension

Omslag till Spindeln i hörnetAv Nikki Owen
The Spider in the Corner of the Room, 2015
Översatt av Katarina Falk
Massolit Förlag, 2015
ISBN 978-91-87783-60-9, 347 sidor

För en thrillerälskare är Spindeln i hörnet rena godisbutiken. Boken är en spännande blandning av hemligheter, lögner och konspirationer och Owen har gestaltat en mystisk huvudperson med både drag av Saga Norén (om ni minns poliskvinnan i TV-serien Bron) och Robert Ludlums märklige hjälte Jason Bourne.

Nikki OwenPlastikkirurgen Maria Martinez Villeneva sitter i fängelse dömd för ett mord på en katolsk präst som hon inte kan minnas ett dugg av och därför anser sig vara oskyldig till. Men de DNA-spår som hittats har övertygat domstolen och att hon själv anser sig ha hamnat i sin situation på grund av en konspiration är det tydligen ingen som vill lyssna till. Dessutom är hon diagnostiserad med Aspbergers sjukdom och henne psykolog anser att hennes mentala tillstånd dessutom är vacklande. Hon fylls av ångest och rädsla i den ovana miljö som fängelset innebär.

Detta trauma beskrivs mycket tydligt och engagerande av Nikki Owen som allt eftersom berättelsen fortskrider ger läsaren en insikt i vad som egentligen pågår. När Marias minnen börjar återkomma fragmentariskt börjar hon förstå att hon måste kämpa, inte enbart för att rentvå sig själv utan för att rädda livet. Men hon inser också att det är mycket få hon kan lita på – terapeuten, läkaren, fängelsechefen och sina egna släktingar – och beskrivningen av denna känsla kan få håret att resa sig på vem som helst. I fängelset finns dessutom en fånge som har bestämt sig för att trakassera henne så mycket det går.

Så får hon en ny advokat som finner att allt inte gick rätt till i den förra rättegången, Nya fynd visar att vittnesmålen mot henne har stora hål och att DNA-bevisningen kan vara förfalskad.

Berättare är hela tiden Maria själv, något som i den kriminalroman kan bli ett tveeggat svärd. Huvudpersonen vinner i intensitet men ser å andra sidan inte längre än näsan räcker. Om man inte är säker på vad man ser, hur ska man då begripa ved det är som sker? Detta sträcker sig sedan till läsaren.

Men historien är mycket välskriven (en eloge även till översättaren) och man har, trots berättarens opålitlighet, eller kanske just därför,  svårt att lägga boken ifrån sig innan sista sidan är läst.

Debutboken Spindeln i hörnet är den första delen i en planerad trilogi om Maria Martinez Villanueva. Nikki Owen är brittisk frilansjournalist och boken håller på att förvandlas till en TV-serie av NBC.

LENA JEPPSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22