SPAM Brevväxling mellan bedragare

Jun 12th, 2009 | By | Category: 2009-3, Recension

Omslag till Spam

Ingen angiven författare
Ruin 2009

Spam, det vill säga oönskad e-post, trillar dagligen in i datorn. Bland alla erbjudanden om penisförlängare och Viagra – Blåkorn för erotikförbättring – dyker det emellanåt upp så kallade Nigeriabrev där någon med hjälp av en snyfthistoria erbjuder mottagaren viss procent på en stor summa pengar som avsändaren inte kan få ut utan hjälp, och utan att hjälparen betalar en summa för att byråkratin ska betala ut pengarna. I andra fall har någon, utan att köpa lott, vunnit storkovan på ett lotteri.

I den här lilla boken presenteras korrespondens mellan sådana personer. Texterna sägs vara hämtade från webbsidan www.whatsthebloodypoint.com och redaktionens brevarkiv. I så fall bör redaktionen bestå av unga människor eftersom hela upplägget, vid sidan av att textsjoken blivit långa, tycks mig mycket studentikost.

I sex korrespondensutbyten berättas (på det dassiga språk som utmärker Nigeriabreven) små historier där mottagaren utger sig för att tro på avsändaren. Problemet med det hela är att korrespondensen efter några brevväxlingar blir så absurd att bokens läsare inte tror på att mejlskickaren kan vara så korkad att han/hon inte genast avbryter kontakten.

I berättelserna finns små korn som får en att le och begrunda den mänskliga dumheten men man känner också ett styng av medlidande med de – förmodligen fattiga – bedragare som försöker skaffa sig en utkomst.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22