SORGENS ARV

Aug 27th, 2008 | By | Category: 2008-4, Recension

Omslag till Sorgens arv

Av Barbara Nadel
After the Mourning 2006
Översatt av Marianne Alstermark
Midas 2008

London 1940. Luftwaffe lämpar av sina bomber över stadens hamnområden och över bostadshusen och affärerna i East End. En man som verkligen behövs är begravningsentreprenören Francis Hancock. Han är luttrad och känner att han blir allt hårdare eftersom det inte alltid är hela kroppar han tvingas begrava. Därför blir han förundrad över sin reaktion när han kallas till skogen Epping Forest för att ta hand om en ung zigenerska som tydligen blivit mördad.

Det visar sig vara början på en historia där det visar sig att de människor man borde kunna lita på inte alls är pålitliga. Trådarna leder bakåt till oktober 1934 då baronen Oswald Mosley och hans svartskjortor visade vad dessa Hitleranhängare egentligen ville. Winston Churchill ledde inte en helt homogen nation.

Barbara Nadel skriver gärna om aparta, skockfulla människor och med en hel del inslag av övernaturlig mystik och gamla traditioner. Här består detta inslag av romer och deras tänkesätt. I Epping Forest har en klan zigenare slagit upp sitt läger och runt omkring har säkerhetspolisen samlats i jakten på desertörer och tyska spioner. Hon är väl inläst på zigenskt liv och bygger skickligt upp en intrig som spelar på vanliga, något okunniga och gudstroende människor som gärna tror på mirakel, i kontrast till zigenarnas påstådda trollkunnnighet.

En del av intrigen bygger på den gamla legenden att det var zigenare som smidde spikarna med vilka Jesus naglades fast vid korset. Till skillnad från Dan Brown och hans religiösa överbyggnad i Da Vinci-koden behandlar Nadel sin legend på ett trovärdigt sätt. Även diktatorer trodde på liknande berättelser – Adolf Hitler lär ha varit ute efter det spjut som skulle ha stuckits in i Jesu bröst på Golgata.

Författarens sympatier ligger otvetydigt hos romerna och det mysterium hon bygger upp försöker motvilligt lösas av Hancock som inte heller är helt tidsenligt mainstream eftersom han är kär i en bedagad prostituerad.

Barbara Nadel är skicklig när det gäller att beskriva sitt hemland under de svåra åren när Tyskland bestämde sig för att bomba landet till underkastelse. Detta är den andra boken om begravningsentreprenören Hancock. Den första, Dödlig rättvisa, erhöll 2006 priset Flintyxan för bästa historiska spänningsroman det året.

Hennes böcker i den så kallade Istanbulserien har vissa likheter med de historiska romanerna. I båda serierna verkar personerna, deras relationer och miljöer vara viktigare än de kriminella händelserna.

KJELL E. GENBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22