SOM I ET SPEIL

Sep 13th, 2009 | By | Category: 2003-1, Recension

Av Gunnar Staalesen
Gyldendal 2002

Det känns glädjande att kunna anmäla en norsk originaldeckare i DAST. Och det är en verkligt stark sådan där privatdeckaren Varg Veum, som inte uppträtt sedan 1995, återkommer i ett fall som tillbaka så långt som till år 1957. Det året inträffade ett tragiskt dubbelt dödsfall samtidigt som ett par i 30-årsåldern har försvunnit helt spårlöst. Vid denna tidpunkt befinner sig ett fartyg på väg mot den norska kusten med okänd last ombord.

Frågan är om det finns något sammanhang mellan dessa tre händelser? Vad ligger bakom försvinnandet och kan man så här långt efteråt få fram sanningen om det hela?

Den här boken tar vid där den förra – Skriften på väggen – slutade och året är 1993.

Eftersom boken utspelas i jazzkretsar har Staalesen som en extra gåva låtit spela in en jazz-CD med tidsenlig musik, vilket naturligtvis förhöjer värdet av denna deckare, som dessutom har ett mycket, mycket smakfullt omslag. Omslagsdesignern Augon John sen ska ha en stor eloge.

Må den komma på svenska inom kort! Det måste finnas fler förlag.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22