SOM GLÖD BLIR TILL ASKA

Oct 30th, 2008 | By | Category: 2008-5, Recension

Omslag till Som glöd blir till aska

Av Annika Sjögren
Ordfront 2008

Psykologisk thriller, skriver förlaget i baksidestexten. Jovisst, men ännu mer en modern variant av grekiskt ödesdrama. Läsaren inser snabbt att det kommer att gå åt helvete med de inblandade personerna, frågan är bara på vilket sätt.

Det är flera olika människors skilda öden som länkas samman, just så slumpartat som det verkar – men ändå inte riktigt bara slumpen. De inblandade agerar också, mestadels utan onda avsikter, men med förfärande resultat.

I centrum står Walter, misslyckad lärare, nu skolvaktmästare, som misshandlas av sin hustru och längtar efter att bli ensam. Han leker med tanken på olika sätt att livet av hustrun och oförståndigt nog skriver han ner sina idéer.

Hon dör, han blir misstänkt – och han börjar sakna sitt gamla liv.

Annika Sjögren

Det är inte gastkramande, som förlaget uttrycker sig, men obehagligt. Ingen av de inblandade är särskilt intagande, men heller inte skurkaktiga. Det är hela situationen, och människans vana att blunda för svårigheter, som skapar spänningen.

Annika Sjögren skriver bra, miljöerna känns riktiga, personerna komplexa, men vad är avsikten? Bara spänning? Det känns som om hon vill visa något mer, men inte riktigt får fram det.

Det kanske räcker med ödesdrama.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22