SOLVIKEN

Aug 5th, 2013 | By | Category: 2013-08 aug, Recension

Omslag till SolvikenAv Annika Estassy
Frank Förlag 2013
ISBN 978-91-87433-01-6, 365 sid

Detta är en relationsburen må-bra-bok eller möjligen en roman som kan stoppas in i kategorin chicklit för den som är noga med genrer. Det är definitivt underhållningslitteratur som utspelar sig i Roslagens famn under en sommarstugas och en sommarstugeägares år. Här finns kärleksbekymmer, förvecklingar, trassligheter, lite spänning och årstidernas skiftningar.

Den naiva 40-årskrisande Marie, som har ett förhållande med en gift man, ärver sommarstället Solviken (utan att läsa det finstilta) och där flätas hennes tillvaro samman med andra människor som kommer att betyda en del för henne. Estassy berättar bra men skriver krampaktigt och gestaltningen är det lite si och så med. Det gör att man mellan varven får en förnimmelse av det gamla begreppet ”pigroman”. Kanske är det de emellanåt rätt sanslösa metaforerna som leder tankarna däråt.

Annika EstassyDet är en debutroman, så man ska inte hänga upp sig för mycket. Det finns talang hos Annika Estassy och en del av de saker jag hängs upp mig på får kanske tillskrivas förlagsredaktören. Efterhand skapas ett intresse runt huvudpersonen och hennes kärleksbekymmer. Det finns en ton i boken som påminner om den man ofta finner i deckare av kvinnor, vilket gör att man mitt i läsningen börjar fundera över vart mordet tog vägen.

Hur som helst har Estassy åstadkommit en lätt- och snabbläst debutroman (det märks att hon skrivit en hel del noveller och följetonger för veckopressen) som inte kommer att förändra världen men som krattat manegen för en uppföljare.

INGER STRANDBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22