SOLSTENEN

Mar 21st, 2018 | By | Category: 2018-03 mars, Recension

SOLSTENENAv Tomi Adeyemi
Children of blood and bone, 2018
Översatt av Carina Jansson
Lavender Lit, 2018
ISBN 978-91-87879-37-1, 534 sidor

Solstenen är första delen av Tomi Adeyemis trilogi som utspelar sig i det afrikanska riket Orïsha, fyllt av gudomligheter, våld och tillbakahållen magi. Så var det inte förr. Zélie Adebola erinrar sig hur det var innan hennes mor mördades av den hänsynslöse kungens soldater bara för att hon var en maji, en kvinna som kunde utnyttja de magiska krafter som fanns i allt runt omkring människorna. Nu har kungen undertryckt alla trollkunniga och mer eller mindre utplånat magin tillsammans med folkets hopp.

Men upprorstanken finns lite överallt. Till och med innanför det kungliga slottets murar där prinsessan Amari  inser att folket förtrycks och hon själv tvingas leva enligt regler som hon avskyr.

Solstenen är i grund och botten en ungdomsbok eftersom personerna som skildras är unga människor från olika bakgrund och hur deras relationer förstärks och försvagas under deras försök att återföra magin till riket. Det handlar mycket om vänskap och familjeband och naturligtvis om ungdomarnas äventyrliga resa i försöken att uppnå sitt mål.

Naturligtvis träffas Zélie och Amari, som rymt från sitt slottsfängelse och den baksluge kronprinsen. En viktig del av berättelsen är Zélies kamp för att återta kontrollen av sina inneboende krafter och sina åsikter om motståndarna. Allt detta utspelas i ett landskap som är som hämtat från 30-, 40- och 50-talets berättelser om okända länder. Djungeln är skrämmande, byarna exotiska och hängbroarna över vattendragen livsfarliga.

Självklart finns hänvisningar till det moderna liv som levs nu, underligt vore det annars med tanke på att författarinnan bara är 23 år gammal. Men själva berättelsen, med dess inre och yttre spänningar, för tankarna till romaner som Kung Salomos skatt och andra gamla berättelser som skulle vara klassiska om inte rasbegreppet funnits med i botten.

Likt andra senare genreromaner där spänningen och fantasyn har överhanden finns en karta där det går att följa de unga äventyrarnas irrfärder.

Tomi Adeyemi skriver ovanligt stilsäkert för att vara debutant. Hon har sina rötter i Nigeria men bor nu i kaliforniska San Diego. Innan hon skrev Solstenen hade hon studerat västafrikansk mytologi i Brasilien.

ÅSA PETTERSSON

Tomi Adeyemi

Tomi Adeyemi. Foto Elena Seibert

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22