SOLO En James Bond-roman

Jun 14th, 2014 | By | Category: 2014-06 juni, Recension

Omslag till SoloAv William Boyd
Solo, 2013
Översättning Gabriel Setterborg
EA förlag, 2014
ISBN 978-91-87519-17-8, inb, 347 sidor

Naturligtvis borde jag ha läst om alla Ian Flemings 007-romaner innan jag tog itu med denna uppföljare, som han fick uppdraget att göra av Ian Flemings publikations. Fleming dog 1964, och Boyd har valt att låta denna bok utspela sig 1969. Han har utifrån de tidigare böckerna räknat ut att Bond då är 45 år.

När Bond-böckerna var nya på svenska, och fick ett snabbt uppmärksammande innan filmerna kom, läste jag de flesta. För yngre generationer är bilden av agent 007 helt formad av filmerna. Jag uppskattade böckerna, och gillade filmerna också men insåg att de snabbt avlägsnade sig från böckerna.

William BoydDet var ändå med en viss skepsis jag öppnade Solo. Därför kan jag ju erkänna att jag blev positivt överraskad. Bond skickas på ett uppdrag till Västafrika där landet Zanzarim skakas av inbördeskrig då en del av landet, vid kusten, utropat sig självständigt för att på egen hand ta hand om de nyupptäckta stora oljefyndigheterna. Den lilla utbrytarstaten klarar sig förvånansvärt bra vilket tros bero på dess ledare, en general. Bond ska, maskerad som journalist från en fransk nyhetsbyrå, ta sig in och göra slut på kriget, t ex genom att ta livet av generalen.

Via landets huvudstad och med hjälp från den lokals agenten ska de båda ta sig in i utbrytarlandet. Jodå, det går förstås, fast inte helt som planerat. Och kriget får ett slut (hur ska inte avslöjas), men Bond blir svårt skadad och får rehabilitering.

Det är nu han börjar jobba solo, utan tillstånd från cheferna, för han tror att det finns fler egendomligheten i krigsslutet. Och han vill hämnas på åtminstone en av de ledande legosoldaterna från utbrytarstaten.

Han lyckas (förstås), och blir inte av med jobbet.

En utmärkt internationell thriller. Visst funkar James Bond som han gjorde i originalformat, men även med en annan huvudperson skulle det vara en mer än godkänd spänningsroman. Men så är författaren redan belönad för sin spionthriller Rastlös, hans första översatta till svenska, hans nionde på engelska. Förlagen och Flemings arvingar hoppas väl att James Bond-beteckningen ska vara mer ekonomiskt lönsamt. Och då kan vi kanske vänta oss ytterligare, Bond har ju några år kvar till pensionen. Inte mig emot.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22