SOL OCH SKUGGA

Sep 9th, 2009 | By | Category: 1999-4, Recension

Av Åke Edwardson
Norstedts 1999

I årets bok har Edwardson till och med efter egna mått en lång startsträcka. Det dröjer mer än fem tjog sidor (det handlar om en faders naturliga dödskamp) innan Winter kommer tillbaka hem till Göteborg och ett nytt fall. Denna gång ett makabert dubbelmord. Innan dess har otåligheten stegrats till snudd på ilska. Ska det inte bli nåt? Fast det blir det ju.

Man kan glädjas åt att författaren låter läsaren slippa vidgade grupper av misstänkta. På ett korthugget språk berättar han om brottets motiv, som i likhet med verkligheten håller sig inom den privata sfären. Här finns inga storslagna konspirationer, däremot en krypande, hotfull stämning.

Och givetvis – det är kanske Edwardsons stora svaghet – får man sig till livs namnen på en massa prylar, företeelser och namn på gator. Trots allt detta ger han prov på stilmässig variation och hans människor är tydligt profilerade.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22