SODOMS KNIV

Sep 4th, 2009 | By | Category: 2002-2, Recension

Av Hans Capelen
Bonniers 2002

Det är något skumt med Capelen, han är debutant och skriver som om han inte gjort annat i hela sitt liv, vilket gör att man kan misstänka honom (henne?) för att vara en pseudonym. På bokfliken finns varken foto eller presentation vilket också tilltalar mina konspiratoriska ådror.

Huvudpersonen Johan är konsthistoriker som också utfärdar äkthetsintyg. Han lockas att kontrollera ett skrin – som ger titeln – och när det befinns falskt i sista ögonblicket dras han in i en virvel av händelser. Folk mördas i Stockholm och gamla släktfoton får Johan att fatta att dessa mord hör samman med en serie mord i Detroit 1916-1918.

Trots det utstuderat långsamma berättandet blir det riktigt eggande. Intrigen är väl byggd och spänningen skruvas upp mor ett oundvikligt slut. Att jag har mina funderingar om författarens kön hänger samman med vissa formuleringar i texten, men gudarna ska veta att jag kan ha fel.

KERSTIN CARLSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22