SÖDERNS SÖTMA Människor, Musik och Minnen från Mississippis stränder

Jan 7th, 2012 | By | Category: 2012-01 jan, Recension

Omslag till Söderns sötmaAv Mikael Timm
Norstedts 2011
ISBN 978-91-1-303813-2, 347 sid

Mikael Timm är en eftertänksam resande människa som i denna bok berättar om sina färder längs  Highway 61 i delstaterna Mississippi och Louisiana i den amerikanska södern. Men han gör också geografiska avstickare, liksom kulturella.

Mycket i boken handlar om söderns musik, om blues, cajun och zydeco, men också om de sydstatsförfattare som betytt något för Timm. Han berättar om W C Handy, den utbildade musikern som fängslades av den lantliga bluesens repetitiva mönster och själv skapade standardlåtar utifrån den ackordföljden, om Robert Johnson som påstått ha sålt sin själ till djävulen för att bli en nyskapande gitarrist (turistfolket har satt upp ett par fula plastgitarrer i vägkorsningen) och om personer som haft betydelse för författaren och troligen för andra.

Det är ingen bok man sträckläser. Timm samtalar med människor av alla de slag för att försöka hitta olika platsers historia, som det visar sig att många glömt eller åtminstone förpassat långt bak i huvudet. Han berättar om stora städer och om platser som är så små att de knappt syns på kartan. Det är en berättelse om människor, musik, mat och språk, om sorg och lycka, om tider som flytt men ändå tycks hänga kvar i ett slags kollektivt medvetande.

Här dyker vår ungdoms hjältar upp. Huckleberry Finn på sin flotte på Mississippi (Samuel Clemens alias Mark Twain var ju härifrån), i dessa trakter hittar vi medborgarrättsrörelsens ursprung. Myter penetreras och synas mot de fakta han söker efter och emellanåt finner. Här gör Timm en yttre och inre resa.

Sötman har en bitter underton i denna mycket läsvärda inre och yttre reseskildring.

PER MAGNUSSON

Mikael Timm

Mikael Timm. Foto Cato Lein

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22