SNÖÄNGELN

Feb 1st, 2021 | By | Category: 2021-02 feb, Recension

Omslag till SnöängelnAv Anki Edvinsson
Norstedts, 2021
ISBN 9789113101873, inbunden, 347 sidor

Författarens första bok Lust att döda kom ut för nästan tre år sedan. Det var en lovande debut och Anki Edvinsson har varit saknad. Det är samma poliser i huvudrollerna i denna fortsättning. Poliserna Charlotte von Klint och Per Berg i Umeå är ett radarpar som ändå är väldigt olika. Han är uppväxt i staden, diabetiker och gift. Hon är en rik överklasskvinna från Stockholm, skild och med en dotter.

Det är mycket som händer redan i början av boken. En ung pojke hoppar från en bro. En kvinna mördas. En ung flicka försvinner. En brottslig syndikatledare blir frisläppt från fängelset. Charlotte och Per och deras kollegor får minst sagt fullt upp. Samtidigt har de också privata problem.

Utredningen av mordet är komplicerat, där finns DNA som inte matchar någon person. Den försvunna flickan är verkligen försvunnen, dagarna går. Pojken som begick självmord bekymrar polisen.

Samtidigt får man följa några unga flickor som har stora problem. De har inte helt problemfritt förhållande till sina föräldrar. De missbrukar droger och självsvälter sig. De delar om boken som handlar om dem tycker jag bäst om. De är inkännande och engagerar mycket. Liksom ungdomarna är de två poliserna väl gestaltade.

Intrigen är förhållandevis smart konstruerad, men innehåller lite för många ingredienser, dessutom har tillfälligheternas spel fått en alldeles för stor betydelse. Alla olika trådar i berättelsen knyts ihop på ett lite krystat sätt.

Den här boken når inte riktigt upp till förväntningarna efter debuten. Oavsett det ser jag fram emot att läsa en mer koncentrerad del tre i serien.

NISSE SCHERMAN

Anki Edvinsson

Anki Edvinsson. Foto Kajsa Göransson

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22