SMÅ KATASTROFER

May 29th, 2021 | By | Category: 2021-05 maj, Recension

Omslag till Små katastroferAv Sarah Vaughan
Little disasters, 2020
Översättning Johan Nilsson
Albert Bonniers förlag, 2021
ISBN 978-91-0-018309-7, inbunden 365 sidor

Fyra blivande mammor träffas på en bebiskurs tillsammans med mer eller mindre intresserade blivande pappor och kommer att föda sina barn nära varandra i tid. Kvinnorna blir varandras stöd och samtalspartners under mammaledigheten. Framöver blir de vänner.

De har träffats regelbundet under i tio år med och utan män och barn. När historien börjar, vid en damträff, säger Jess att hon väntar sitt tredje barn.
Jess är spröd på många sätt. Hon har varit hemmafru i tio år till skillnad från de andra tre. Isoleringen från vuxna människor har gått henne på nerverna. Hon har utvecklat renlighetssyndrom under den tredje graviditeten och tiden efter en gräslig födsel. Hon fejar och städar och viker tvätt. Hon har en inre röst som varnar henne för att göra babyn illa. Hennes rädsla för att göra babyn illa eskalerar. Maken märker ingenting, han jobbar på. Bästa väninnan barnläkaren Liz märker ingenting. Jess döljer sin sjukdom väl.

Så inträffar en katastrof. Babyn ramlar i golvet. Babyn får en huvudskada och hamnar på sjukhuset där Liz jobbar. Hur har det olycksaliga fallet gått till? Det är frågan som kommer att förändra tillvaron för kvinnogruppen, papporna och framför allt skava på lojaliteten mellan Liz och Jess.
Ska reglementet följas med utredningar av socialen och polis eller ska vänskap korrumpera till tystnad?

Sarah Vaughan berättar kapitelvis ur olika personens perspektiv. Mest Liz och Jess. Det blir en del ”omtag” med förklaringar och situationer som inte alltid driver historien framåt med förväntade nya spår, villospår eller karaktärsbygge. Katastrofhistorien rullar framåt i maklig takt och i mitt tycke kunde det ha gjorts på 100 sidor färre. Ledan att passa barn, särskilt de som skriker, skildras dock med intensitet som ger läsaren gåshud.

HELENA SIGANDER

Sarah Vaughan

Sarah Vaughan. Foto Philip Mynott

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22