SLUTA ALDRIG FLY

Jan 31st, 2022 | By | Category: 2022-01 jan, Recension

Omslag till Sluta aldrig flyAv Harlan Coben
Win, 2021
Översättning John-Henri Holmberg
Bookmark, 2022
ISBN 978-91-89393-11-0, inbunden, 371 sidor

Harlan Coben skriver spännande, så också i denna. Huvudpersonen denna gång är en osannolik person som älskar våld, i rätt sammanhang, till exempel att skada eller döda sådana som har skadat eller dödat tidigare och som med säkerhet kommer att göra det igen.

Han heter Windsor Horne Lockwood III, kallas Win, och är som namnet antyder i amerikansk kontext en ättling i en framgångsrik familj. Han är omåttligt rik och kan flyga med privatjet hur som helst.

Han är mycket medveten om att han bryter mot lagen, men vet också att sådana som han mestadels klarar sig undan i det amerikanska systemet.

Vi träffar Win först när han ger en serievåldtäktaman en rejäl misshandel, men sedan får han allvarligare saker att fundera över. På en mordplats i New York hittas en av de mycket dyrbara tavlor som stulits från hans släkt, och en resväska med hans initialer som kopplats samman med bortrövande och dödande av unga kvinnor, där hans kusin Patricia var den enda som kommit undan.

Han blir tvungen att själv engagera sig i utredningen, som tar många oväntade vändningar ända till slutet.

Thriller, brottsutredningar, men också instucket diskussion om det rätta i att ta hämnden i egna händer när samhället inte klarar det, och de orättvisor som finns i samhället när det blir allt mer segregerat mellan de väldigt rika och de många fattiga.

LEIF-RUNE STRANDELL

Harlan Coben

Harlan Coben. Foto Claudio Marinesco

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22