SLUGGER

Oct 18th, 2017 | By | Category: 2017-10 okt, Recension

Omslag till SluggerAv Martin Holmén
Albert Bonniers Förlag, 2017
ISBN 9789100145613, inbunden, 383 sidor

Många deckarserier har avslutats i år, så även denna. En trilogi om Harry Kvist, en avdankad boxare som inte drar sig för att begå brott för att överleva. Även om han kan ta liv har han ett stort rättspatos och sympatiserar med de svaga. Handlingen är förlagd i trettiotalets Stockholm med andra världskriget för dörren. De två tidigare delarna i serien Clinch och Nere för räkning har blivit mycket lovordade. Martin Holmén håller med denna del stilen hela vägen ut.

Harrys vän, prästen Gabrielsson, hittas mördad. Polisen verkar inte nämnvärt intresserade av att lösa brottet. Harry bestämmer sig för att försöka hitta mördaren och blir på det viset inblandad i en större brottshärva. Liksom i dag strider olika ligor om olika revir och den spirande nazismen i Sverige visar upp sitt fula tryne.

Det är en hård och tuff bok. En riktig historisk noir. Harry lever ett liv med mycket alkohol, med skumma bekanta och med ett ständigt hot över sig eftersom han är homosexuell.

Författarens språk är som gjort för den här typen av böcker. Ett hårt och kantigt gangsterspråk som väl beskriver både personer och miljöer. Naturligtvis finns här mycket som ska markera den tid som Martin Holmén skriver om. Det är alltid intressant och lärorikt, men det blir emellanåt lite överlastat med gator och tidstypiska företeelser.

Det är språket och det historiska perspektivet som gör boken levande. Själva kriminalhistorien är inte speciellt märkvärdig även om det hettar till mot slutet.

Jag kommer att sakna Harry Kvist och jag är extra nyfiken på vad Martin Holmén har under pennan nu.

NISSE SCHERMAN

Martin Holmén

Martin Holmén. Foto Martin Stenmark

 

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22