SLÖA HÄSTAR

Oct 13th, 2020 | By | Category: 2020-10 okt, Recension

Omslag till Slöa hästarAv Mick Herron
Slow Horses, 2010
Översättning Gabriel Setterborg
Modernista, 2020
ISBN 978-91-7893-468-3, 368 sidor

Mick Herron, född 1963, är en brittisk thrillerförfattare boende i Oxford. Han är mest känd för sin Slough House-serie som vunnit en rad priser. Slow Horses publicerades 2010 i England och är den första i en serie böcker om gruppen på Slough House. Den har först nu kommit i svensk översättning.

Slough (sv. träsk) House ligger i en anonym kontorsbyggnad i London, och är stället där brittiska underrättelseagenter på MI5 dumpas när de gjort allvarliga misstag och anses vara hopplösa fall. De kallas för slöa hästar och tvingas hålla på med meningslösa arbetsuppgifter hela dagarna, i hopp om att de ska tröttna och säga upp sig. Männen och kvinnorna som jobbar där hoppas innerst inne att de ska tas till nåder igen och få återvända till Regents Park (MI5:s huvudkontor) men det händer inte. De leds av Jackson Lamb som är överviktig och nedgången. Ingen vet vad Jackson Lamb har gjort för att hamna på Slough House, men alla undrar. När River Cartwright gör bort sig ordentligt under en slutövning hamnar även han där som slö häst.

En ung man kidnappas av en högerextrem grupp och när kidnapparna i en film på Youtube säger att de kommer att halshugga honom. Offret är av pakistanskt ursprung och en nära släkting är general i Pakistan. Händelsen aktiverar MI5. Jackson Lamb och hans medarbetare får information som tyder på att MI5:s version av varför mannen kidnappats inte är sann. De börjar följa sina egna spår och i strid med MI5:s direktiv. När de gräver djupare finner de att höjdare i MI5 driver ett eget spel.

Mick Herron har sedan debuten höjts till skyarna och liknats vid John Le Carré. Han har skrivit en spännande och intelligent uppbyggd thriller, där händelserna öppnas som ryska dockor och visar upp nya oväntade sidor. Boken är fylld av agenternas falskhet och svek mot varandra, för att skydda sig själva eller för att kliva över varandra i karriärstegen på MI5. De tvekar inte att använda civila oskyldiga för att främja sina egna mål. Slöa hästar är en mörk skildring av spionvärldens baksida, men samtidigt finns en stor portion av ironi och humor som välgörande reliefer till all dysterhet och falskhet. Boken är välskriven även om dialogerna ibland blir alltför pratiga och raljanta utan att föra handlingen framåt.

LARS-ERIK HOLM

Mick Herron

Mick Herron. Foto M Buck

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22