SLÄPP INGEN JÄVEL ÖVER BRON

May 7th, 2018 | By | Category: 2018-05 maj, Recension

Omslag till Släpp ingen jävel över bronAv Alexander Cavalieratos
Albert Bonniers Förlag, 2018
ISBN 978-91-0-017119-3, 479 sidor

Boktiteln Släpp ingen djävul över bron är ett direktcitat från Johan Ludvig Runebergs diktverk Fänrik Ståls sägner som utspelar sig under Finska kriget 1808–1809. Det var den order soldaten Sven Dufva fick när ryssarna var på väg mot Virta bro.

Parallellen i Cavalieratos debutroman är ryssens anfall mot Finland och handlingen utspelas från Stalins angrepp 30 november 1939 fram till Hitlers annektering av Danmark och Norge den10 april 1940. I det neutrala Sverige håller man andan medan man debatterar vad som är bäst – om ryssarna med hjälp av de västallierade eller tyskarna vinner kriget. Och kommer Sverige att klara sig undan eller ej.

Om Sven Dufva skriver Runeberg att ”ett dåligt huvud hade han men hjärtat det var gott”. Här är hans motsvarighet ungkommunisten Karl Erlandsson som kommit till Stockholm från en bruksort i Södermanland och tvingas försörja sig genom att köra skittunnor på Södermalm men vill annat. Viola Dahlström, som är fästmö till byråkraten Sixten Elmroth vid hemliga underrättelsetjänsten, lär sig franska för att kunna prata med folk när det blir av att lämna Sverige. Dessa tre hamnar en virvel av händelser, ett triangeldrama där allt får åt fanders när man släpper någon över bron, någon som kommer för nära. Klassgränserna är strikta och den som har makt vinner. Efter en lång och förklarande inledning ökar författaren tempot och skruvar till intrigen åt thrillerhållet. Kärleksrivalen som leder jakten på kommunister och andra potentiella landsförrädare ser till att förpassa den tänkbare rödgardisten Karl till interneringslägret, eller snarare koncentrationslägret, Storsien i Norrbotten.

Det händer mycket i romanen och jag är imponerad av Alexander Cavalieratos kunskaper om den tidens kallhamrade Stockholm (övriga landet med, för den delen) där han med lika stor säkerhet berättar om cigarrökande herremän i rika hus som när han skriver om tillståndet i de fattigare delar av staden där arbetarna huserar.  Men också om stadens gator med klånkande spårvagnar, polisprocedurer och de vedtravar som behövdes för att värma husens invånare. Det är just dessa som man fäster sig vid. Bokens gestalter är i de allra flesta fall sällsynt levande antingen det är de som driver historien framåt eller bara bifigurer som de studenter som kastar sten mot kommunisternas partilokal eller är frustrerade nazister.

Samtidigt uppfattar jag att ett av bokens teman är ensamhet. Karl är ett rö för vinden som vill tro på och hjälpa kommunismen men blir utnyttjad. Viola har också en fasad som hon desperat visar upp så gott det går men i själva verket är hon hopplöst allen. Att de dras till varandra tycks lika oundvikligt som katastrofalt.

Det är en mycket spännande skildring av människor och händelser i en tid som känns avlägsen. Det är en thriller och en historielektion på samma gång.

Författaren Alexander Cavalieratos bor i Stockholm. Han är född 1971 och arbetade som serietecknare och illustratör innan han sadlade om och blev lärare och museipedagog.

BJÖRN ENMAN

Alexander Cavalieratos

Alexander Cavalieratos. Foto Fredrik Hjerling

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22