SLAGET OM NORGE 1940

Sep 9th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Slaget om NorgeAv François Kersaudy
Churchill contre Hitler Norvege 1940, 2002
Översatt av Maria Kronberg
Fischer & Co 2010

Tyskarna ansåg vid tiden för sitt angrepp på Polen – något som orsakade att Storbritannien förklarare krig mot tyskarna – att Norge blivit ett strategiskt viktigt område. Det fanns möjligheter för engelsmännen att komma åt Nazityskland genom att ockupera och därmed strypa den tyska importen av järnmalm från Sverige, den som skeppades ut genom den nordnorska hamnen Narvik.

Av det skälet startades Operation Weserübung, anfallet mot Norge den 9 april 1940. Om detta, redan tidigare omsorgsfullt beskrivna angrepp, har den franske historikern François Kersaudy skrivit en fängslande bok som handlar om allt det som förekommer i krig: feghet och mod, inkompetens och handlingskraft.

Francois KersaudyBrittiska, franska och polska styrkor ryckte ut för att driva ut tyskarna ur Norge, men misslyckades kapitalt och tvingades dra sig tillbaka redan i juni. François Kersaudy skriver historien i huvudsak ur ett – ironiskt – franskt perspektiv (nå, även lite engelskt eftersom han genom att ha undervisat i Oxford har bindningar till detta land) och han skräder inte orden när han pekar på vad som gick snett och förklarar varför. Hans forskning har gett honom detaljkunskap som han delar med sig av och berättar på ett lättsamt och lättbegripligt språk. I det avseendet ska också översättaren Maria Kronberg harangeras.

KARL HJELM

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22