SKYTT I SVART HATT

Sep 9th, 2009 | By | Category: 1999-4, Recension

Av Carlösten Nordmark
Hjalmarson & Högberg 1999

Efter att ha läst ut den här boken sjunker man ihop i fåtöljen, svettig och andfådd. Man har en känsla av att Nordmark tagit till sig Hollywoodmogulernas motto:

“Börja med världens undergång och arbetade dig fram till ett klimax”. Det är lite synd för romanen tappar tempo genom att hålla full fart rakt igenom. Läsaren får aldrig några eftertänksamma vilopauser.

Det är inte alltid jag har önskat att en bok vore längre – men det gör jag faktiskt i det här fallet. Med fler sidor på sig hade Nordmark kunnat utveckla den relationsproblematik som ligger implicit i berättelsen, han hade kanske kunnat gestalta de känslor som då och då skymtar fram i annat än korthuggna fraser och repliker.

Nordmark avskyr ekonomisk brottslighet – det är det bärande elementet i romanen – och för att föra fram denna åsikt låter han de ekonomiska bovarna bli kallblodiga mördare. Detta genererar mycket patos, och inget ont i det, men upprepningarna av avskyn blir till sist lite av insändarindignation. Titelns personager behandlas däremot lite mer med silkesvantarna på.

Språket är det inget fel på. Nordmark kan sitt ämne och hans pedagogik är ypperlig. Med lite mer stillsamma partier mellan den hårresande spänningen skulle han kunna bli en av landets mest lästa thrillerförfattare.

INGER STRANDBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22