SKYMNING + MIDNATT

Dec 29th, 2008 | By | Category: 1999-1, Recension

Rysare från Piteå
Av Michael Nilsson, H.A. Eriksson, Per Engman.
Egon Lundberg
Ord & Visor 1997

Rysare från Piteå 2
Av Per Engman, H.A. Eriksson, Egon Lundberg
Ord & Visor 1998

Det här är ett initiativ som borde ha fått lokaliseringsstöd. Ett gäng författare bestämmer sig för att bilda en skrivargrupp för att åstadkomma rysansvärda historier från de dolda världar som tydligen existerar i Piteå. Det handlar om långnoveller – och det är spännande, snudd på fascinerande berättelser de här skribenterna åstadkommit, Michael Nilssons bidrag är så långt från Pite Havsbad man kan komma; ett lik flyter upp i en glömd vik för att sedan oförklarligt försvinna. Huvudpersonen Peters desperata försök att bli trodd leder honom på farliga vägar. Mycket suggestivt!
Det är den jag fäst mig mest vid. Därmed inte sagt att de övriga novellerna skulle vara sämre, Men de är sinsemellan mycket olika till stil och temperament. Här finns mystiska mord, dörrar till främmande världar, mystiska kvinnor, hemlighetsfulla sekter… Alla vet (eller tror sig veta) att noveller är svårt att sälja i bokhandeln. Men de har volymerna borde stå i skyltfönster lite här och var – inte minst för att omslagen är förbaskat väl gjorda.

KARL HJELM

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22