SKULDENS PRIS

Jul 13th, 2014 | By | Category: 2014-07 juli, Recension

Omslag till Skuldens prisAv Per M Herrey
Berättarbolaget, 2013
ISBN 9789163722011, inb, 543 sidor

Per Herrey är inte den förste artist som skriver deckare. Med melodifestivalskoppling har vi också Bengt Palmers och Ann-Christine Bärnsten. Då är det naturligt att förlägga delar av handlingen till den branschen. Men Per Herrey har valt att använda sig av dess baksidor. Korrupta och skumma agenter och missbruk bland artisterna. Det gör han bra, man får en förståelse för de vedermödor och frestelser som möter någon som vill upp.

Författaren har på välkänt sätt använt sig av ett antal parallellhistorier. Juristen Johnny Janell blir misstänkt för våldtäktsförsök. Många vänder sig ifrån honom. Samtidigt vill han rentvå sitt gudbarn som blivit anklagad för narkotikasmuggling. Många mörka vrår måste belysas för att sanningen ska komma fram och Johnny får genomgå hårda strapatser.

Per M HerreyPer Herreys upplägg är lovvärt. Hans historia vilar på en fast grund och läsaren får en spännande stund. Han skriver på ett sätt som är medryckande, även om han har mycket att arbeta med när det gäller sina gestaltningar. Men boken är på tok för lång. 200–300 sidor skulle lätt ha kunnat strykas och det hade bara fått en positiv inverkan på boken. Det är ett klassiskt nybörjarfel att tro att mycket är bättre, när det oftast är tvärtom.

Ett annat klassiskt misstag är att ha personförteckning och karta i slutet av boken. Om man händelsevis skulle behövt dessa så är det så dags att upptäcka dem när boken är slut. Tur då att dessa hjälpmedel egentligen inte behövs.

Jag tror att detta är den första deckare, i alla fall som jag kan komma på, som tilldrar sig i Sollefteå. Sympatiskt. Författaren ger oss lite lokalfärg och lite glesbygdsanknuten samhällskritik. Bra.

Per Herrey kan skriva. Vill han, kan han med lite mer bearbetning säkert åstadkomma en riktigt bra bok. Varför inte fortsätta med förankring i melodifestivalvärlden.

NISSE SCHJERMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22