SKULDEN

Mar 14th, 2020 | By | Category: 2020-03 mars, Recension

Omslag till SkuldenAv David Baldacci
One Hood Deed, 2019
Översättning John-Henri Holmberg
Bokfabriken, 2019
ISBN 978-91-78352-80-7, inbunden, 431 sidor

Baldacci är en av dessa amerikanska snabbskrivande spänningsförfattare som sällan blir riktigt dåliga, ibland riktigt bra. Han har i olika serier olika huvudpersoner och här har han startat en ny med krigsveteranen Aloysius Archer. Boken börjar med att denne släpps ut efter avtjänat fängelsestraff (för ett brott han inte begått). Men han måste visa upp sig hos sin övervakare och bara bo och arbeta i den närbelägna staden, en småstad med egentligen bara en verksamhet där de övervakade kan få arbete, ett slakteri.

Men vår hjälte hamnar redan första kvällen i sällskap med en man som visar sig vara stadens rikaste och som ger honom betalt för att han ska driva in en skuld, antingen pengarna mannen är skyldig eller den Cadillac som han satt i pant.

Det är förstås inte fullt så enkelt. Och så inträffar mord, och fängelsekunden blir förstås misstänkt, men blir ganska snart i stället en hjälpreda åt den utredande polisen. Och så löser sig allt, på ett inte helt oväntat sätt.

Men Baldacci skriver flyhänt, och eftersom detta utspelar sig 1949 är det gammaldags fotarbete som gäller för poliser och privatspanare (misstänker att detta varit en lockelse för författaren som annars inte drar sig för den moderna tekniken). Inte en av hans mest gripande, en del är lite för enkelt, men i vanlig ordning en bladvändare med en hel del kritik över hur rättsväsendet, fängelser och arbetsmiljön (eller bristen på den) fungerar. Och så gillar jag slutet med en feministisk touche.

LEIF-RUNE STRANDELL

David Baldacci

David Baldacci. Foto Alexander James

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22