SKUGGSIDA

May 2nd, 2012 | By | Category: 2012-05 maj, Recension

Omslag till SkuggsidaAv Belinda Bauer
Darkside 2012
Översatt av Ulla Danielsson
Modernista 2012
ISBN 9789174990690, 382 sid

Belinda Bauer, uppväxt i England och Sydafrika, gjorde en succéartad debut som romanförfattare 2010 med Mörk jord och belönades med The Gold Dagger för årets bästa kriminalroman. Svenska Deckarakademien nominerade den till priset för ”Bästa översatta kriminalroman 2011”. Då skrev hon om en barnamördare som härjat i Shipcott vid den kalla och ogästvänliga Exmoorheden i nordöstra England. I Bauers nya kriminalroman, Skuggsida, återvänder hon till Shipcott och några av personerna som figurerade i den första boken; men nu är det mest åldringar som råkar illa ut.

Belinda BauerDet började med mordet på Margaret Priddy, en fin gammal dam, som någon kvävde med hjälp av hennes egen mjuka dunkudde. Bypolisen Jonas inser att han måste begära hjälp och från mordroteln i Taunton kommer en skara poliser under ledning av kriminalkommissarie Marvel. Denne gillar att göra livet surt för Jonas och för sina underställda. Han vill gärna ”sätta dit” någon för någonting och känna sig som om han var i en film av Quentin Tarantino. Många blir misstänkta, men inga framsteg görs i utredningen av fallet. Innan de löst mordet på Margaret sker nästa illdåd och i Shipcott blir invånarna mycket oroliga, inte minst den känslige Jonas som får hotfulla meddelanden.

Spänningen finns där hela tiden ända fram till det överraskande slutet.

Prosan är härlig och trots romanens allvarliga ämne finns det många humoristiska partier. Flera personer i den här boken är skickligt beskrivna. Jag gillar framförallt skildringen av Marvel. Han är en riktig knöl, som njuter av att vara spydig och som dessutom tittar för djupt i spritflaskan. ”Om förakt hade varit en olympisk gren skulle Marvel ha kunnat tävla för England”.

Mörk jord var mycket bra och Skuggsida är minst lika bra.

MONICA LINDSTRÖM

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22