SKUGGOR ÖVER REYKJAVIK

Sep 12th, 2019 | By | Category: 2019-09 sep, Recension

Omslag till Skuggor över ReykjavikAv Arnaldur Indriðason
Skuggasund, 2013
Översättning Ingela Jansson
Norstedts, 2019
ISBN 978-91-1-307422-1, inbunden, 342 sidor

Indriðasons tredje bok med poliserna Flovent och Thorson på 1940-talet är hans hittills mest intrikata roman och då menar jag den ganska så snåriga intrigen.

Historien börjar i ett nutida Reykjavik, där en kvinna larmat polisen, när hennes åldrige vän och granne inte svarar på hennes knackningar. Mannen, en Stefan Thordarsson, ligger död i sängen, till synes rofylld. Den uppmärksamma rättsläkaren upptäcker dock att han kvävts till döds. Men vem mördar en drygt 90-årig stillsam man?

Redan på sidan 10 startar upptakten till gåtan. Läsaren hamnar direkt i 40-talet. En amerikansk soldat drar in sin isländska flickvän i en gränd för en kärleksstund. De upptäcker till sin fasa en mördad flicka i gränden. Poliserna som får fallet är parhästarna islänningen Flovent och den amerikanske militärpolisen Thorson.

I nutid blir en nypensionerad polis, Konrad, intresserad av fallet med den döde gamle mannen, som numera heter Thordarsson. Han hittar några urgamla tidningsklipp om ett brutalt flickmord. Det driver honom vidare och han får sin f.d. chefs tillstånd att ta sig an fallet.

Man vänjer sig vid de många abrupta kasten mellan då och nu, men kan ändå tvingas bläddra tillbaka emellanåt. Man vill ju gärna förstå vad som hände både då och nästan 70 år senare och vad som hänger ihop med vad. En del förklaras, men inte allt.

En känsla av vemod och avsked vilar över berättelsen. Flovent och Thorson har kanske gjort sitt.

Vore intressant om Erlendur dyker upp igen- eller kanske Konrads chef Marta…

Arnaldur Indriðason är född 1961 i Reykjavik och är enormt populär på Island. Han är utgiven i över 30 länder och har fått en mängd priser.

BERIT ENGDAHL

Arnaldur Indriðason

Arnaldur Indriðason. Foto Johann Pall Valdimarsson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22