SKUGGANS LAG En spanares kamp mot prostitutionen

Jun 10th, 2016 | By | Category: 2016-06 juni, Recension

Omslag till Skuggans lagAv Simon Häggström
Kalla Kulor Förlag, 2016
ISBN 978-91-88153-18-0, 423 sidor

Kriminalinspektör Simon Häggström är chef för prostitutionsgruppen vid Stockholmspolisen och i boken Skuggans lag skildrar han drygt två dussin fall han varit inblandad i. Det är en grym skildring av ”världens äldsta yrke” som inte skulle ha varit ett yrke utan sexköparna. Hans berättelse är skrämmande men emellanåt också tragikomisk.

Sedan han började i prostitutionsgruppen 2009 har han varit med och gripit hundratals torskar från alla samhällsklasser, bland annat en chefsåklagare som greps på bar gärning när han köpte samlag på ett hotell samtidigt som han hade jour. Det fallets upplösning är ingen toppnotering för den svenska rättvisan. Men i arbetet ingår också att ge stöd till kvinnor och män som säljer sex.

Han beskriver de olika kvinnor som söker sig till denna sysselsättning. Det finns unga flickor som inte fattar, eller vill fatta, vad sexförsäljning egentligen innebär men det finns också sådana som föds in i missbruk och därmed prostitution. Människohandel florerar givetvis och resulterar att hallickar låter ett gäng kvinnor arbeta i en liten lägenhet. Häggström gör klart för läsaren att man inte enbart moralistiskt ska rynka på näsan åt fenomenet, det handlar om människor som till syvende och sidst får sina liv krossade.

När en kvinna säljer sin kropp gör hon det helt på mannens villkor. Många sexköpare har ledande ställningar inom samhälle och affärsverksamhet. De är vana att få sin vilja igenom när det gäller allt, och anser att så länge man betalar har man all rätt på sin sida.

Den köparen har dragit den ofta riktiga slutsatsen att fattigdom (missbruk genererar också fattigdom) ligger bakom kvinnans yrkesval. Det ger honom det överläge han som solvent vill ha. Dessutom stödjer han sig ofta på talesättet om ”den lyckliga horan” som får betalt för att göra det hon tycker om.

Folk i gemen tror gärna att det är gamla snuskhumrar som befolkar prostitutionsstråken i jakt på kvinnor, men Häggström menar att det inte alltid är så. Gruppen griper allt ofta män i 18–25-årsåldern.

Författaren har starka åsikter och har inte skrivit en objektiv bok utan förklarar att han helhjärtat stöder den svenska sexköpslagen som enligt honom räddat många kvinnor ur sin förnedrande situation. Det personliga engagemanget lyser igenom och de fall han skildrar är ofta gripande.

BARBRO LINDBORG

Simon Häaggström

Simon Häggström. Foto Sofia Åkerstedt

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22