SKUGGAN BAKOM DIG

Aug 26th, 2020 | By | Category: 2020-08 aug, Recension

Omslag till Skuggan bakom digAv Anna Jansson
Norstedts, 2020
ISBN 9789113107363, inbunden, 400 sidor

I den flitiga Anna Janssons olika bokserier är detta del två om Örebropolisen Kristoffer Bark. Han är en rättrådig man som lever ensam efter att hans dotter tidigare har mördats. Han håller koll på sin alkoholiserade exfru och är hemligt kär i sin terapeut som han går till för att kontrollera sin vrede.

Ett sådant privatliv kan få den bäste på fall, men Kristoffer Bark står, om än inte stadigt, så ganska rak i ryggen. Hans grupp inom polisen består mest av omplacerade kollegor som inte passar in någonstans. Bark vill helst jobba ensam, men accepterar ändå att få arbeta där med kalla fall.

Ett blodigt och extremt gammalt mord på en lärare hamnar på gruppens bord. Hon har mördats genom att hon stängts in i en tunna, som sedan penetrerats med mängder av spik. Hu!! Det visar sig att läraren innan mordet har utsatts för trakasserier.

En av Kristoffers kollegor, som är sjukskriven för utbrändhet, verkar utsättas för något liknande. Men det har gått tio år. Kan det ändå finnas samband? Är gärningsmannen fortfarande aktiv?

Det blir en dramatisk och spännande mördarjakt som naturligtvis avslutas på typiskt Anna Janssonmanér. En sekundjakt där offren är instängda. Ska det gå att rädda dem?

Författaren vet hur man konstruerar en spännande intrig. Hon är extremt duktig på att mejsla ut karaktärer. Men de känns trots det som för många karikatyrer här. Ond är ond och god är god. Jag önskar mig mer nyanser i personbeskrivningarna, det som Anna Jansson egentligen är bäst på. Att beskriva människor och företeelser från utsidan, så att man nickar igenkännande.

400 sidor blir lite för långt med tanke på att jakten blir något segdragen och beroende av slumpens hjälp. Det är ändå en habil insats av Anna Jansson, om än inte hennes bästa.

NISSE SCHERMAN

Anna Jansson

Anna Jansson. Foto Leif Hansen

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22