SKRIK TYST SÅ INTE GRANNARNA HÖR

Oct 26th, 2017 | By | Category: 2017-10 okt, Recension

Omslag till Skrik tyst så inte grannarna hörAv Karin Alfredsson
Bokfabriken, 2017
ISBN 918-91-76-29-4840, 367 sidor

Journalisten och författaren Karin Alfredsson har femton böcker i ryggen och i Dasts kretsar mest känd som deckarförfattare med Ellen Elgh som huvudperson. Redan 2006 belönades hennes 80 grader från Varmvattnet med Svenska Deckarakademins debutantpris.

I år kommer hon med en roman om systerskap som bland annat utspelas i diplomatkretsar i det afrikanska landet Zambia, en miljö hon känner till efter att i flera år ha arbetat som biståndschef i södra Afrika.

Karin AlfredssonDe båda kvinnor som är bokens protagonister är mycket olika. Frisören Ellinor är singel när hon träffar den lite äldre och mycket charmerande Roger. Salongen går inte ihop och när Roger vill ta henne med till Afrika. Där kan hon tjäna bra genom att klippa vita kvinnor och leva betydligt lyxigare än i Sverige. Men det blir inte riktigt som hon tänkt.

I Lusakas slum lever den fattiga Loveness vars man har dött. Hon träffar den välklädde Siane som arbetar hos en svensk diplomat och har tjänstebostad. Med en dörr som går att låsa.

Det visar sig att både hon och Ellinor hamnar i destruktiva relationer

Det är en mycket välskriven roman som varvar de två kvinnornas berättelser om umgänget med de båda hycklande, förtryckande och alltmer motbjudande männen. Hur de hamnar i en situation där förnekelse är ett självbevarelsealternativ och börjar få dem att skuldbelägga sig själva. Det blir lärorikt eftersom man får en insikt i att det inte är så stora skillnader på afrikanska och svenska män.

Med tanke på den erfarenhet som Alfredsson har av Afrika är det dessutom intressant att läsa om de gamla zambiska traditionerna med tro på förbannelser och medicinmän.

LENA JEPPSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22