SKOTTPENGAR

Dec 29th, 2008 | By | Category: 1999-1, Recension

Av Hugh Laurie
The Gun Seller 1996
Översatt av Peder Carlsson
Boströms 1998

Först en eloge till Mattias Boström, som försöker hitta nya goda brittiska spänningsförfattare. De är enligt min uppfattning nästan alltid de bästa, nu och till evig tid.
Hugh Laurie sticker ut näsan genom att 1. ha en ambition att vara rolig och 2. frankt tala om (i alla fall gör förlaget det) att han egentligen är uppburen TV-komiker, känd från bl.a. Svarte Ormen och filmen om de 101 dalmatinerna . Jag menar med en rysning – får en thrillerförfattare se ut hur som helst.
När detta är sagt ska erkännas att Laurie faktiskt visar upp rätt spänstig och intelligent humor i Skottpengar, som inte förfuskas i Peder Carlssons översättning. Senare kommer roligheterna bort rätt mycket i den virvlande terror- och militärindustriella komplexet-historia som Laurie drar i gång. Det gör inte så mycket. Spänningen tar över och man har fullt sjå att hinna med svängarna. Som helhet kan sägas att debutanten Laurie gör som man sa om Oscar Petersen, försöker spela på alla tangenterna samtidigt. Men som helhet en bra debut.

JAN ERIC ARVASTSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22