SKENMANÖVERN

Jan 10th, 2011 | By | Category: 2011-1 januari, Recension

Omslag till SkenmanövernAv Krister Persson
Axplock 2010

En svensexa spårar ur. Sju killar konfronteras med den serbiska maffian. De ställs inför sitt livs svåraste uppgift. Hur ska de bli av med den brutala ligan? Våldsamheterna drabbar även deras fruar och flickvänner.

Upplägget gör att det onekligen blir ganska spännande. Men kamratgänget som boken handlar om är ganska obehagliga. Till att börja med ställer de till det för sig redan i konfliktens orsak genom att vara onödigt våldsamma. När sedan hämnden nafsar i deras hälar finns där ingen som helst självrannsakan. Dessutom framställs de, när de ska lösa sina problem, som riktiga supermänniskor. Även deras flickvänner är osannolikt påhittiga. Och de har kontakter med just de rätta människorna, även de av superkaraktär. Någon som helst sannolikhet går inte att hitta. Dessutom får slumpen ett alltför stort spelrum.

Krister PerssonKamratgänget är mycket svenskt, och bovarna är mycket serbiska. Svenskarna är smarta, serberna är rätt korkade. Svenskarnas våld är berättigat, serbernas våld är extra brutalt. Sens moralen är tveksam.

Detta är Krister M Perssons debutroman. Den har undertiteln Herrklubben. Han kan onekligen skriva spännande och min förhoppning är att hans nästa verk kommer att vara lite mer nyanserat och trovärdigt.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22