SKE DIN VILJA

Jul 15th, 2014 | By | Category: 2014-07 juli, Recension

Omslag till Ske din viljaBaserad på säsong ett av TV-serien The Tudors
Av Anne Gracie
The King, The Queen and the Mistress, 2007
Översatt av Hanna Williamsson
Harlequin, 2014
ISBN 978-91-640-9831-3, 364 sid

Man kan inte påstå att detta 1500-talsdrama om den bekymrade engelske kungen Henrik VIII forsar fram som en yster bäck över boksidorna. Snarare är farten den hos en bred, trögflytande flod. Boken bygger på producenten och författaren Michael Hirsts TV-serie The Tudors som visats under detta namn i svensk television. Om man ska tro detta – vilket det väl knappast finns någon större anledning att inte göra – torde titeln vara Henriks sätt att tala om att det är hans vilja som gäller på jorden, Gud får sköta sitt på annat håll.

Anne GracieDen barnlöse kungen har, av en slump eller ej, just träffat den 18-åriga Anne Boleyn och vill skilja sig från sin drottning Katarina av Aragonien för att så snabbt som möjligt ingå nytt äktenskap som kan ge riket en manlig arvinge. Denna vilja och denna romans orsakar funderingar och oro inom hovet och får lojaliteter att ifrågasättas. Kungen anses vara för djärv i sitt beslutsfattande och det är inte säkert att påven i Rom går med på att det blir skilsmässa. I dessa enormt religiösa tider kan det innebära problem för det engelska riket.

Historien bakom Hirsts och Gracies knåpande är – som alltid när det gäller de människor som styrt England – fascinerande och ofta dubbelbottnad, fylld av intriger av oväntade vändningar. Men Ske din vilja är ganska rak och som sagt ganska trögt skriven, lite matter of fact utan större gestaltning (den fick väl seriens skådespelare stå för). Personbeskrivningarna är vaga.

BARBRO LINDBORG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22