SKAMSNARAN

Feb 14th, 2022 | By | Category: 2022-02 feb, Recension

Omslag till SkamsnaranAv Kamilla Oresvärd
Bofabriken, 2021
ISBN 978-91-78358-13-7, inbunden, 306 sidor

Kamilla Oresvärd, född 1967, är en författare boende i Göteborg. Hon debuterade 2015 med Minnesbäraren, och har sedan dess skrivit ytterligare sex spänningsromaner. År 2019 kom Brudslöjan, den första boken i Vargönserien. Den andra delen, Älvdansen, kom ut samma år, Vinterströmmen gavs ut 2020 och Skamsnaran är den fjärde fristående delen i samma serie.

Kamilla OresvärdMona Schillers hemliga förflutna har kommit ikapp henne, och relationen med polisen och sonen Anton har blivit alltmer ansträngd. En tidigare kollega och vän till Mona ber om hjälp med att hitta sin dotter Sophie, och hon åtar sig fallet. Det visar sig snart att det inte är första gången Sophie försvunnit. Samtidigt får Anton i uppdrag att utreda ett dödsfall. En femtonårig flicka har hängt sig i ett träd utanför Trollhättans kyrka. Det som först verkar vara ett självmord visar sig vara ett mord när rättsläkaren konstaterar att flickan redan var död när hon hängdes.

Kamilla Oresvärd har tidigare rosats för sina böcker i Dast Magazine och det med rätta. Jag imponerades själv av hennes förmåga att fängsla läsaren med Älvdansen. Skamsnaran gör mig inte besviken. Författaren skapar en otäck intrig kring det centrala temat om unga flickors utsatthet och hur de utnyttjas och misshandlas. Monas och Antons privata problem vävs in i utredningarna på ett trovärdigt sätt utan att förta udden av flickornas utsatthet. Oresvärd har ett rakt språk utan krusiduller och ett bra driv i handlingen. Ibland hade det varit bra med lite utförligare återblickar då en del av det som sker i boken förutsätter kunskap om händelser skildrade i tidigare delar av serien. Upplösningen innehåller många överraskningar och kommer alldeles för snabbt eftersom boken är så spännande och svår att lägga ifrån sig. De avslutande raderna antyder att vi kan se fram emot en fortsättning, och det välkomnar jag. Kamilla Oresvärd har stigit fram som en deckarförfattare av klass.

LARS-ERIK HOLM

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22