SKAMGREPP

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-2, Recension

av Michael Chrichton
Disclosure 1993
Översatt av Molle Kanmert
Bra Böcker 1994

Det var länge sedan jag sträckläste en bok, och det skedde inte med Skamgrepp heller, men bra nära var det. Verket mattas något mot slutet, men innan dess, och speciellt inledningsvis, höll boken mig i ett järngrepp, ja, nästan ett skamgrepp: det gick helt enkelt inte att komma undan.

Chrichton är sedan några år, enligt min mening, den intressantaste av alla populärlitteraturens bästsäljare. Vissa kritiker kallar honom opportunist och menar att han fnaskar med tidsandan. So What? – om man lyckas behandla aktuella ämnen på ett lika intressant och påläst som lättsmält vis, som i exempelvis de båda föregående skapelserna Jurassic Park och Blodröd sol, låt gå för att karaktärerna kan vara något endimensionella. Även så i Skamgrepp, där Chrichton tacklar sexuella trakasserier på arbetsplatser, men väljer omvänd infallsvinkel. Här är det inte en stackars försvarslös kvinna som blir påhoppad av en mansgrisig chef utan tvärtom. Mer skall inte avslöjas eftersom läsning av boken rekommenderas. Speciellt framför den måttligt upphetsande filmversionen.

CYRIL TÖNISBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22