SKÄLIGEN MISSTÄNKT FÖR MORD

Jan 31st, 2011 | By | Category: 2011-1 januari, Recension

Omslag till Skäligen misstänkt för mordAv Lillemor Östlin
Lind & Co 2011

2005 kom Lillemor Östlins debut Hinsehäxan, som var en självbiografi där hon berättade om drogmissbruk, kriminalitet och sitt liv på fängelset. Därifrån hämtade hon också material till sin andra bok Dagbok från kvinnofängelset, som berättar om Hinsebergs kvinnofängelse.

Hennes tredje bok, Skäligen misstänkt för mord, är en annorlunda deckare där huvudpersonerna är de som ofta beskrivs i pressen som medlemmar i olika organisationer i undre världen. I själva verket är de husvagnspundare i Stockholms södra förorter utan vare sig pengar, bostad eller ordnat liv.

Lillemor ÖstlinÖstlin beskriver dessa människor och deras liv och lojaliteter med stor värme och naturligtvis känns det att hon är väl bekant med både miljöerna och huvudpersonernas bevekelsegrunder.

En ur husvagnsfolket hittas död i ett grustag i Tumba. Polisen riktar sina misstankar mot en bilhandlare som väl inte alltid har stått på den rätta sidan av lagen. Som läsare vet vi hela tiden vad som hänt. Men polisen är fundersam. Hur dog egentligen Bosse Sjöö, som offret hette?

Husvagnsfolkets lojalitet mot varandra försvårar för polisen. De har egentligen ingenting att gå på. Författarinnans beskrivning av denna lojalitet och av husvagnsfolkets kamratskap och hedersbegrepp är bokens behållning. Man får en inblick i vad som tilldrar sig på samhällets bakgård. Att hon sedan använder sig av både värme och en stor portion humor gör detta ännu mer läsvärt.

NISSE SCHERMAN

_________________________

När jag fick boken i min hand trodde jag att det rörde sig om en traditionell deckare. Omslaget förstärkte min förmodan om att jag hade en bloddrypande mordhistoria framför mig. På bilden är det natt och man ser en skogbevuxen höjd och nedanför denna en rejält illa medfaren husvagn, modell äldre. Vagnen ser ut att vara nersmetad med blod. När en 57-årig man, svårt misshandlad, hittas död i ett grustag i en förort till Stockholm, tror polisen att det rör sig om en uppgörelse i den undre världen.

Men Skäligen misstänkt för mord är ingen superspännande kriminalhistoria. Boken handlar om några udda individer som saknar en fast punkt i tillvaron. Bosse och Gittan bor i husvagn nedanför Högdalstippen och grannar med dem är Gurra och Debbie. De är alla medelålders och har lång erfarenhet av stökig tillvaro. Hjalle finns också med i gänget och spelar en viktig roll som snäll och hjälpsam farbror. Man får följa de här mer eller mindre kriminella typerna under några dagar. De tvingas alltsomoftast flytta sina risiga husvagnar och har fullt sjå med att överleva dag för dag. Först gäller det att skaffa narkotika, därefter kanske något ätbart. I handlingen figurerar även en lätt ljusskygg bilhandlare, men han bor i villa och umgås inte med folket i husvagnsbyn. Fast ibland blir han tvungen: när han behöver ha fordonsägare till bilregistret. Bosse ”äger” över hundra bilar.

När polisen undersöker vad som hänt den döde i grusgropen, blir hela gänget och bilhandlaren intressanta för utredningen.

Lillemor Östlin, som skrivit berättelsen, känner mycket väl till miljön de här figurerna rör sig i. Hon har tidigare skrivit en självbiografisk roman, Hinsehäxan, där hon beskriver sin mångåriga vistelse i fängelse och sitt liv som drogmissbrukare och kriminell.

Skäligen misstänkt för mord är en underhållande historia – men även tankeväckande. Man får en inblick i hur det kan vara att leva i ett utanförskap. Omständigheterna gör att en grupp människor sluter sig samman och stöttar varandra mot samhället i övrigt, men även mot andra kriminella som gärna snor vad de kan komma över från sina ”kollegor”. Språket är enkelt och man läser snabbt igenom de 260 sidorna. Dialogen är festlig med alla speciella ord och uttryck som används av Bosse och hans gelikar och som författaren är väl förtrogen med.

MONICA LINDSTRÖM

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22