SJUNG SOM EN FÅGEL

Sep 4th, 2009 | By | Category: 2002-2, Recension

Av Thomas Kanger
Nordstedts 2002

En gång i världen skrev Kanger faktaboken Kommunistjägarna om IB och socialdemokraternas hemliga underrättelsetjänst SAPO. En del av det han lärde sig då har han använt i Sjung som en fågel där ett pensionerat kommunalråd i Västerås och en företagare i Göteborg mördas, som det visar sig, med samma vapen.

Kangers polis från förra boken – Första stenen – Elina Wiik blir här både kriminalinspektör och en i laget vid utredningen. Det har blivit ett riktigt läsvärt pussel med få bitar i början och en utredning med många stötestenar. Var Kangers sympatier ligger är inte svårt att lista ut, men han är en ärlig författare som även ger läsaren förklaringar och ledtrådar. Säpo skildras – som vanligt är i svensk kriminallitteratur – som en byråkratisk baktung organisation befolkad av skitstövlar medan andra är hyggligare eller åtminstone lättare att komma till tals med.

Det blir mer och mer spännande efterhand och ”slutstriden” i trakten av Luleå har en mycket mänsklig knorr.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22