SJÄLSELD

Feb 29th, 2012 | By | Category: 2012-02 feb, Recension

Omslag till SjälseldAv Maths Nilsson
Mörkersdottir Förlag 2011
ISBN 9789197951388, 296 sid

Mats Nilssons bok består av två delar. Del ett utspelar sig år 1669 och 1676. Berättelsen inleds med ett verkställande av straff i en häxprocess där några människor bränns på bål. En flicka som sörjer sin avrättade mor kastar en förbannelse över Lorenz Creutz som senare blir amiral på regalskeppet Kronan.

Det är upprinnelsen till historien där Kronan sjunker, amiralen dör och förbannelsen vandrar vidare i flera led och manifesterar sig i vår samtid. Just i nuet utspelar sig andra delen av boken där gengångarna från förtiden går igen och spökar för Jerry som återvänder till sin barndoms ö. Sydöstra Öland och Ölands Stora Alvar är platser där mysteriet utspelar sig mestadels i nutiden. Jerrys föräldrar omkommer när deras hus brinner ner till grunden och Jerry tror att han bara är på snabb visit för att ta adjö och gå på begravning.  Mot sin vilja blir han indragen i något som han inte kan förstå men kan inte motstå. En spökbild, knackningar, en mörkerman och skuggor från det förflutna (som bara några utvalda kan se) – allt detta förföljer Jerry som en kavalkad av små och stora skräckupplevelser.

Maths NilssonDet är en spännande förbannelsehistoria som kryddas med mycket fina skildringar från Öland, berättelsen om de 34 kyrkorna, Alvaret, ölandsbränderna och lokal folklore samt historia.  ”Bakom en talldunge bredde sig Alvaret majestätiskt ut sig. Platt och till synes oändligt. Solen hade påbörjat sin färd ner mot horisonten och en antydan till värma röda färger sågs i molnen.” Trots vackra bilder och fina kyrkor är det något som inte är som det ska där nere vid randen av Ölands Stora Alvar. Maths knyter ihop det förgångna med nutiden och på ett skickligt sätt skapar en obehaglig Hitchcock-liknande stämning.

Några ord om förlaget https://morkersdottir.com/tag/morkersdottir-forlag/. Jag har inte sett Morkersdottir böcker tidigare. Det är ett ganska nytt förlag som specialiserar sig på urban fantasy och mörk romantik (Dark romance) – områden som är mycket populära just nu. Maths bok platsar väl i förlagets portfölj som ett paradexempel i genren magisk realism. Ett måste att ha med sig på semestern till Öland eller som kvällslektyr för att  återuppleva blåsiga dagar på Alvaret i hemmets lugna vrå.

ANDRÉ LOUTCHKO

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22