SJÄLARNAS BOK

Sep 13th, 2015 | By | Category: 2015-09 sep, Recension

Omslag till Själarnas bokAv James Oswald
The Book of Souls, 2014
Översatt av Gunilla Roos
Modernista, 2015
ISBN 978-91-7645-300-1, 367 sidor

I skotska Edinburgh hittas varje jul under en tioårsperiod unga kvinnor mördade med avskuren hals och placerade vid vattendrag. 1999 blir kriminalaren Tony McLeans fästmö också mördad men samtidigt begår gärningsmannen ett misstag. Detta leder till att polisen hittar en tortyrkammare under ett antikvariat där kvinnorna bragts om livet. Det visar sig att seriemördaren är en viss Donald Anderson. Mannen döms och hamnar i fängelse där han ett decennium senare själv blir mördad av en medfånge.

James OswaldCase closed? Nejdå, inte alls. När det drar sig mot jultid hittas en död kvinna i en kulvert. Hon visar alla kännetecken på att ha mördats av den gamle ”julmördaren”.

McLean blir brydd. Han är till att börja med rätt säker på att ha med en efterapare att göra, men säker är han inte. Hade han sett till att fel person hamnade i fängelse för tio år sedan.

Under tiden blir polisen upptagen med att gamla nedstängda fabriker brinner och det finns misstankar om försäkringsbedrägeri eftersom det inte borde finnas brännbart i byggnaderna. Människor brinner inne och vittnen har talat om spontan självantändning. McLean jobbar på men hans inre får en knäck när det egna hyreshuset också går upp i lågor. Inte undra på att hans chef kräver att han söker psykiatrisk hjälp, vilket han förstås tycker är onödigt.

Kan bränderna på något underligt vis hänga samman med att fler unga kvinnor hittas döda? McLean är pressad, inte minst av sin chef som vill se resultat och en psykiater som vill att han renar sin själ.  Är det denna press som börjar få honom att se i syne? Han tycker sig nämligen se den döde Anderson  på stadens gator.

Detta är en utmärkt kriminalroman med en huvudperson, som är något skadad men kämpar för att överleva, omgiven av väl beskrivna kolleger i en väldefinierad arbetsplats med interna kontroverser. Hans tidigare bok med McLean i huvudrollen – Flickoffret – fick lysande recensioner. Denna är inte sämre.

BJÖRN ENMAN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22