SJÄLAMÄSSA FÖR EN KONSTGJORD

Sep 9th, 2009 | By | Category: 1999-4, Recension

Av Bertil Falk
Paradishuset 1999

Falk tar i kortromanen som ge ut boken dess titel upp fundamentala etiska och religiösa frågor i sf-form. Vem har rätt att döma en själ till salighet eller helvete? Har även konstgjorda varelser och djur en själ och därmed möjlighet till evigt liv?

Dessa djupgående frågor ligger explicit och implicit inne i den spännande berättelsen om den kvinnliga prästen Saulcerite som forskar kring den första kvinnliga påven.

Hennes forskning får extra skjuts tack vare den religiösa androiden Paxinterra (Frid på jorden). Falk har varit ganska ojämn i sitt deckarskriveri. Jag har en känsla av att sf är den form där han känner sig mer hemma.

Det är i så fall inte underligt: han var en tid redaktör för Jules Verne Magasinet och innan dess utkom han med ett par böcker (Runtom vår verklighet samt Atlantis och svenskarna) som i viss mån innehåller tankegångar som tangerar de i Själamässa för en konstgjord.

HELENA GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22