SIX SECONDS

Apr 16th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

omslag till six seconds

Av Rick Mofina
Mira 2009

Rick Mofina är relativt okänd hos oss, bara någon enstaka tidigare bok av honom finns översatt. Han började som journlist, något som han hade stor nytta när han övergick till att skriva romaner. Han var verksam som kriminalreporter men har också rapporterat från krigs- och krishärdar i Mellanöstern.

I bokens baksidestext görs jämförelser med Frederick Forsyth och likheterna med dennes Schakalen är påfallande. I Six Seconds hotas påven av ett attentat i samband med ett besök i en amerikansk småstad, där en av hans vänner är päst.

Vi får följa dels attentatsmännens listiga planer och deras ansträngningar att genomföra dem, dels säkerhetstjänstens jakt i blindo efter dem. Skurkarnas plan verkar idiotsäker: de disponerar ett nytt sprängämne och det ska föras i påvens närhet av ett par personer som står över alla misstankar, den ene inte ens meveten om sin insats.

Parallellt med dena tråd får vi följa en kanadensisk polis som söker förklaring till att en amerikansk familj – föräldrar och två barn – hittats döda efter vad som man tror är en olycka med en kanot. han misstänker att de utsatts för ett brott och jakten efter bevis för honom till USA. Hans undersökningar visar att hans misstankar har fog för sig och de båda trådarna tvinnas samman.

Boken är en riktig bladvändare och som det ska vara i en välskriven thriller ökas tempot mot slutet. Upplösningen blir dock inte någon större överraskning.

Boken är uppdelad i relativt korta kapitel, villken uppskattas av den som läser på pendeln in till stan. Man får lämpliga ställen att göra paus och slipper vara mitt i ett spännande avsnitt när tåget nått Centralen. En klok läsare börjar inte på ett nytt kapitel efter att man passerat Årstaviken.

Handlingen växlar både tid och plats, men detta annonseras tydligt genom rubriker.

Efter läsningen tvivlar jag lite på det tekniska, t.ex. sprängämnet och skurkarnas kommunikationsnät, men bokens tempo är så högt att jag inte alls reflekterade över dessa inslag under läsningen

BENGT HEURLIN

Rick Mofina. Foto Michael Mofina

Rick Mofina. Foto Michael Mofina

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22