SISTA UTVÄGEN

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-1, Recension

Av Patricia Cornwell
The Last Precinct 2000
Översatt av Manni Kössler
Norstedts 2002

I Patricia Cornwells nya bok om rättsläkaren Kay Scarpetta, Sista utvägen, tydliggörs hennes stil ytterligare. Huvudhistorien är skildringen av fransk seriemördare, Chandonne, som pendlar mellan Paris och Richmond i Virginia, doktor Scarpeuas arbetsfält. Klimax i berättelsen är inte bara det konventionella att seriemördaren når fram till henne själv – utan också att han blir anklagad för ett bestialiskt mord.

Cornwells skildringar av rättsläkarens arbete med döda kroppar – och förmågan att där hitta detaljer som bidrar till gåtornas lösning – blir allt mer raffinerad. Författarens stil är lika skarpslipad och effektiv som någonsin Scarpettas operationskniv.

Men ändå – i den här boken håller inte läsarens intresse hela vägen, tycker jag. Dels för att seriemördarens person blir så utrerat grotesk att man slutar betrakta vederbörande som en människa utan just som en illustration. Dessutom har Cornwell i övernit gett handlingen så många plan och lagt in så mycket psykologiskt djupsnack att läsaren mer eller mindre drunknar.

Sista utvägen är ju ett typexempel på den kvalificerade seriemordthrillern. I sin iver att driva genren vidare bakar mästare som Cornwell in för mycket. Läsarens intresse blir granne med äckel och utmattning. Om det vore så väl att den patologiska vågen är på väg mot sitt brådstörtade slut!

Och ur högen av söndertorterade kroppsdelar och vanvettspsykologi på nytt reste sig den konventionella gammaldags raka mordgåtan och dess eleganta lösning, presenterad av kluriga detektiver av stort skarpsinne – men vars lidelse är hela människor och inte sönderplågade och sönderskurna kroppar.

Manni Kösslers översättning är god.

Kanske Patricia Cornwell själv återgår till något gammaldags, vem vet. Hon har ju enligt förljudande lagt ner 40 miljoner för att lösa Jack the Rippers gåta.

JAN ERIC ARVASTSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22