SISTA DAGEN

Nov 21st, 2020 | By | Category: 2020-11 nov, Recension

Omslag till Sista dagenAv John Grisham
The Reckoning, 2018
Översättning Kjell Waltman
Albert Bonniers förlag, 2020
ISBN 978-91-0-018133-8, inbunden, 485 sidor

Grisham är ju känd för sina juridiska deckare och thrillers. Här finns mycket juridik, så mycket att översättaren försöker förklara en del i ett efterord, men knepigheterna handlar inte om juridik, utan om människors hemligheter.

Boken har tre delar, först det grundläggande mysteriet, sedan ett långt (möjligen alltför långt) avsnitt mest om huvudpersonens tid på Filippinerna under andra världskriget, sist de juridiska turerna om arv.

Det börjar en dag 1946 när bomullsodlaren Pete, hjälte och krigsveteran, bestämmer sig för vad han måste göra: han åker in till sin kyrka, metodistkyrkan, och skjuter pastorn, säger till den färgade kyrkvaktmästaren att tillkalla sheriffen, han grips och det blir rättegång. Allt är ju klart, och han vägrar att kallas mentalsjuk, vägrar att berätta varför han sköt, vägrar att begära nåd, så han blir dömd och avrättad.

Den som inte är intresserad av gerillakrigföring och japanernas framfart under andra världskriget kan hoppa över del 2. Grisham skriver i efterordet att han läst en rad böcker om striderna där, och han är förstås duktig på att berätta en historia. Men den behövs inte för det övriga, det räcker med att han faktiskt är en krigshjälte.

Del 3 tar vid efter avrättningen. Barnen, som studerar på universitet och Petes syster, försöker begripa vad som hänt, men den mördade pastorns änka faller för en slug advokat som får henne att kräva skadestånd av dödsboet.

Spänningsroman står det på omslaget, och spännande är det. Grisham vet hur man håller spänningen uppe till de sista sidorna. Här är det två spänningsdelar, först varför Pete sköt pastorn, sedan hur det ska gå att rädda familjegården.

Och visst finns en del spänning även i krigsdelen, men inte på samma sätt.

På omslaget står också att boken legat på förstaplats i New York Times bästsäljarlista. Den har säkert mer att säga amerikanska läsare, särskilt om hur rättvisan kunde fungera i södern, i Mississippi, där rasdriskrimineringen är helt normal.

Ett mord i fokus, men långt ifrån en deckare.

LEIF-RUNE STRANDELL

John Grisham

John Grisham. Foto Michael Lionstar

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22