SISTA BESTÄLLNINGEN PÅ BALTO

Feb 9th, 2010 | By | Category: 2010-1, Recension

Omslag till Sista beställningen på BaltoAv Faiza Guène
Les gens du Balto 2008
Översatt av Lotta Riad
Norstedts 2010

I en trist och händelsefattig förort till Paris är det mesta ointressant. Ända tills ägaren till baren Balto hittas knivskuren till döds på sin arbetsplats. Vem är mördaren?

Är det Taniel, som även kallas Turken eller Losern? Är det Magalie, även kallad slampan eller Turkbruden? Är det Yeva, morsan eller kärringen? Är det Jacques, farsan eller Coco? Är det Nadia och Ali Chacal, tvillingarna eller schakalerna? Är det Yeznig, bebisen eller den handikappade?  Alla berättar de sin historia. Även den döde barägaren Joël, som kallas Jojo eller Skridskobanan.

Boken består av två halvlekar. En som allmänt beskriver de inblandade personerna, deras inbördes förhållanden och syn på den mördade Jojo. Den senare delen återger deras svar på polisens frågor.

Det som bär upp boken är språket, det laddade, det vulgära, den underlägsnes, den sociala misärens. Men också den drastiska humorns och medkänslans språk.

Det är ett fantastiskt språk som har formats till en nusvenska på ett makalöst skickligt vis av översättaren Lotta Riad.

Är det en kriminalroman? Ja.

Nej, egentligen är det bara en kriminalromanform för att berätta om en förort och dess människor på ett både gripande, fyndigt och originellt sätt.

LENNART HÖGMAN

Faiza Guène. Foto Basso Cannarsa/Opale

Faiza Guène. Foto Basso Cannarsa/Opale

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22