SISTA ANDETAGET Av Denise Mina

Feb 3rd, 2008 | By | Category: 2008-1, Recension

Omslaget till Denise minas Till sista andetagetThe Last Breath 2007
Översatt av Boel Unnerstad
Minotaur 2008
Paddy Meehan dök för första gången upp i Minas Blodsarv år 2005. Då var hon fattig och någorlunda klassmedveten springflicka på en tidning och började nysta i det mesta från politik till gendersyn och brottslig verksamhet. Hon framställdes närmast som en envis dumsnut i ett Glasgow styrt av elände. Insatserna gjorde henne till reporter (Vargtimmen) och hon fortsatte sitt korståg. Man sympatiserade med henne så som man alltid håller på den svage som kämpar mot det starka och mäktiga.

Nu har hon kommit upp sig och sympatin avtar, trots att hennes före detta pojkvän mördas i Sista andetaget. Meehan ser genast luckor i utredningen och hon börjar utreda. Egentligen borde hon inte ha tid – sonen Pete har blivit sex år – men dras in i en elak historia om den våldsbenägna Irländska Republikanska Armén (IRA) som nu slår till i Skottland efter något som verkar bottna i ett internt förräderi.

Som i många kriminalromaner vävs ett par intriger samman för att mötas mot slutet. Och givetvis utsätts huvudpersonen för döligt hot.

För svensk del höjer man lite på ögonbrynen när det visar sig att Henke Larssons skotska fotbollsklubb Celtic var inblandad i insamlingsverksamhet för IRA.

Upptakten med dess kidnappning och brutala avrättning ger kalla kårar och bidrar till att läsaren sugs in i berättelsen och allt ivrigare börjar vända blad.

BARBRO LINDBORG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22