SIMMA MED HAJAR

Feb 28th, 2016 | By | Category: 2016-02 feb, Recension

Omslag till Simma med hajarAv Joris Luyendijk
Dit kan niet waar zijn: onder bankiers, 2015
Översättning Per Holmer
Natur & Kultur, 2016
ISBN 978-91-27-14683-9, inbunden, 262 sidor

T-et i Dast står för Thrillers. Det har skrivit många thrillers med ekonomisk anknytning, från de enkla där en superskurk vill behärska världen, till några som skildrar vad som kan hända när ekonomin kraschar.

Det finns förstås en hel del facklitteratur om finansvärlden och det ekonomiska systemet, nu allt mer globaliserat. Det mesta är förstås för ekonomer och vi småsparare hänger inte med. Därför var det roligt att läsa Svenska Dagbladets ekonomikrönikör Andreas Cervenkas Vad är pengar? Han förklarar så att vi vanliga läsare förstår, och det tyckte till och med Dramaten som satte upp en pjäs byggd på boken. Nu har Andreas skrivit förord till en ny bok som ska förklara vad som sker i finansvärldens innersta, och hur det kunde gå så illa 2008.

Bokens undertitel är En resa mot finansvärldens innersta, och journalisten (och antropologen) Joris Luyendijk från Holland är alls inte ekonomikunnig. Däremot hade han skrivit artiklar som för den icke fackkunnige skulle förklara vad elbilar är bra för. Brittiska The Guardians chefredaktör ville att han skulle ta sig an finansvärlden på samma sätt, och under två år hade han en blogg där han redovisade sitt arbete. Den finns kvar: https://www.theguardian.com/commentisfree/joris-luyendijk-banking-blog

Boken är en sammanfattning av vad han lärde sig, och jag kan bara instämma i citatet på baksidan: det är en underhållande bok.

Men också skrämmande. För det är tydligt att hela världsekonomin var en hårsmån från total kollaps 2008 när Lehman brothers föll. Det arbetar en kvarts miljon människor i Londons finansvärld och inte är de alla onda, men alla är offer för ett system som politiker inte tycks begripa och inte kan hantera. Riskerna, alla ”åtgärder” som regeringar vidtagit till trots, är precis lika stora i dag. Det sägs också klart av många som arbetar inne i systemet. Men visselblåsare förlorar snabbt all makt, och den som vant sig vid enorma löner och bonusar har svårt att hoppa av (fast en del gör det i alla fall).

Livet inne i systemet är inte lätt. Det är vanligt med total otrygghet i arbetet. Det finns till och med banker och andra kreditinstitut som systematiskt avskedar en tiondel av personalen per år för att hålla produktiviteten uppe. Och den som av någon anledning missar något kan få gå inte bara på dagen utan på minuten. Det berättas om mannen som får samtal från sin (fd) arbetskamrat som ber honom komma mer ner kläderna eftersom hon står på gatan utan möjlighet att komma in.

Tyvärr, författaren har ingen mirakelmedicin att föreslå. Han hoppas att politiken kan vakna och ta tillbaka makten från finansvärlden.

Så detta är både underhållande, lärorikt och skrämmande. Den är ett utmärkt komplement till en mer traditionell finansthriller, Andres Cervenkas SvD-kollega Carolina Neuraths Fartblinda.

LEIF-RUNE STRANDELL

Joris Luyendijk

Joris Luyendijk. Foto Jelmer de Haas

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22