SILVERVÄGEN

Jun 20th, 2018 | By | Category: 2018-06 juni, Recension

Omslag till SilvervägenAv Stina Jackson
Albert Bonniers förlag, 2018
ISBN  978-91-0-017600-6, inbunden, 296

Det är klart att Lelle, Meja och familjen Brandt inte är tillräkneliga. Meja är den förståndigaste, men bara 17 år gammal kan hon inte helt klara av sitt nya liv i Norrlands inland. Och hennes mamma är helt klart psykiskt sjuk.

Silvervägen, så kallas väg 95, för en gång i tiden var det på den som silvret från Nasafjäll fördes till kusten. Nu går den från Skellefteå genom skogar och mycket avfolkningsbygd, med Arvidsjaur och Arjeplog längs vägen som fortsätter in i Norge. Här i boken är den lilla orten Glommersträsk i centrum.

För tre år sedan försvann Lelles 17-åriga dotter spårlöst från busshållplatsen där hon skulle resa till sommarjobbet. Lelle anklagar sig själv för att han inte stannade och kollade att hon kom med bussen.

Nu ägnar han somrarna åt att med bilen utforska minsta lilla skogsbilväg, ibland rena stigar, för att se om han ser spår efter dottern. Hans fru har lämnat honom, och han har börjat röka igen, men håller sig från alkoholen. Städning och personlig hygien, mat och annat vardagligt orkar han inte med. Närpolisen Hassan håller ett öga på honom.

På ett sätt är han tokig, han inser det själv, men kan inte stoppa sig under somrarna.

Det finns andra som inte heller är helt friska, i alla fall inte i samhällets ögon. Den sjuttonåriga Meja kommer till Glimmersträsks utkanter med sin mamma som på internet hittat en man som kan försörja dem. Problemet är att mamma är bipolär och nu i den fridfulla skogen behöver hon inte medicinerna och mat, men vin och sex.

Hennes nya man (det har varit många under åren) är snäll, men när Meja träffar en ung man och hans bröder väljer hon att flytta till deras familj, som lever mycket avsides. De vill inte ha med den moderna civilisationen att göra, är självförsörjande och bereder sig på det stora krig de är övertygade ska komma.

Berättelsen är delad i två, först sommaren med Lelles letande och Mejas liv i den nya familjen. I del två har det blivit höst och inte mycket har kommit fram om försvinnandet, men annat händer som vrider på historien. Vi följer de olika huvudpersonerna växelvis i ganska korta avsnitt, och till sist korsas deras vägar.

Förlaget kallar boken för en stämningsfull och berörande spänningsroman. Kan bara hålla med. Det finns mycket poetiskt i beskrivningen av Lelles sommarliv och letande, av Mejas arbete med att vara den vuxna i sin gamla familj och att bli en del i en ny familj.

Spänningen ligger mycket i oron över hur dessa trasiga men inte helt förlorade människor ska klara sig, och om vi får ett svar eller inte på vad som hänt med den försvunna, och en bit i boken också med ung flicka till som försvunnit på samma sätt.

Detta är en debutroman, en mycket stark debut. Stina Jackson, född 1983, är uppväxt i Skellefteå men bor numera i USA.

LEIF-RUNE STRANDELL

Stina Jackson

Stina Jackson. Foto Andrew Kowalyshyn

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22