SILENT WITNESS

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-4, Recension

By Richard North Pattersen
Hutchinson 1997

Jag hittade Pattersson för sent, när han redan hunnit skriva sex böcker. För debuten erhöll han en Edgar av Mystery Writers of America. Den första jag läste (och recenserade i DAST) var The Final Judgement, nummer tre i trilogin om advokaten Caroline Masters och det var en av de bästa jag fick i min hand det året. Nu kommer han igen med en minst lika bra om vänskapen mellan två 17-åriga collegepojkar och deras flickvänner, skildrad på ett utomordentligt fint sätt och med mycket djup.

En av pojkarna anklagas för att ha mördat sin flickvän och blir inte fri från denna stämpel trots att man tycks ha hittat den verklige mördaren. Pojken flyttar från stan och läser till advokat. 28 år senare kallar hans väns hustru på hjälp. Hennes man är anklagad för mordet på en elev vid den skola där han är lärare. Patterson skildrar dels rättegången, dels vad som hände för dessa 28 år sedan och gör det på ett mästerligt skickligt sätt. Vem talar sanning och vem ljuger av de agerande?

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22