SEPTEMBER 1808

Mar 12th, 2009 | By | Category: 2009-1, Recension

Omslag till September 1808

Av Nils Erik Forsgård
Atlantis 2009

Herr Prosten talte: ”Döbeln är en hedning,
förtappad är han evigt, om han dör.
Jag kommer, varnar, bjuder tröst och ledning,
och han, han ligger tyst en stund och hör;
då reser han sig plötsligt upp i sängen:
’Driv ut prelaten’, ropar han åt drängen,
’och akta dig, om han släpps in härnäst!’
Är det ett språk av en som nalkas döden?
Dock, han må svara själv för sina öden,
jag har gjort nog som människa och präst.”

Så lyder första strofen i Johan Ludvig Runebergs dikt Döbeln vid Jutas i Fänrik Ståls sägner (Gleerups, skolupplagan 1952, pris 2:60 kronor, i översättning av Albert Edelfelt). Vi som gick i skolan på 40-talet fick lära oss allt om det finsk-ryska kriget ur den.

Nils Erik Forsgård

Att det inte gick så romantiskt till har jag och många andra lärt senare. Idéhistorikern Nils Erik Forsgårds bok September 1808 berättar om händelserna under finska kriget (och om vad som skedde i Sverige och Europa) denna månad. Det är de blodiga slagen vid Jutas och Oravais som är något av ett nav i resonemangen om att detta var fundamenta inför skilsmässan mellan Sverige och Finland året därpå. Tvåhundraaårsminnet av detta uppmärksammas ju nu.

Den svenska reträtten norrut genom Österbotten får författaren att penetrera österbottnisk lokalhistoria och till sin hjälp har han haft dagböcker, brev och officersrapporter. September 1808 utgår från krigshistoria men som den idéhistoriker Forsgård är gör han intressanta och spännande nedslag i europeisk samtid. Denna månad detta år sålde Ludwig van Beethoven sina rättigheter till Pastoralsymfonin och då möttes också Napoleon och tsar Aleksandr. Och Döbeln krigade vid Jutas och detta och andra slag gav Runeberg inspirationen till sångcykeln Fänrik Ståls sägner.

Det är stora och små händelser i världen omkring oss som sammanställts till en lärd helhet av Nils Erik Forsgård, som  föddes ett annat märkes år, nämligen 1968 i Nykarleby.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22