SENATORNS DOTTER

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-4, Recension

av Philip Shelby
Days of Drums, 1996
Översatt av Björn Linné
Bonnier Alba 1997.

En mordhotad (hederlig) senator lyckas i sista stund. innan han möter sin brutala öde, lämna ifrån sig en datadiskett som avslöjar en macchiavellisk liga i senaten, som låtit testa giftiga supervapens effekter på åldringar och andra oskyldiga. Den som får materialet i sin hand är en kvinnlig Secret Service-agent, med det ganska säregna förnamnet Holland. Hon är tillika dotter till en senator (också hederlig) som förolyckats i ett mystiskt attentat. Strax är en lönnmördare i hälarna på Holland. Lönnmördaren arbetar för senatsligan, förstås.

Må vara att ett sådant här scenario kan ligga inom den washingtonska verklighetens ramar. Temat är ju inte ovanligt: TV 4-serien Arkiv X har det. Likafullt tycker jag sådana här mordkomplotter inom det politiska etablissemanget är ganska tråkig läsning; ett spel jag inte har lätt att engagera mig i. Särskilt som historien inte lyfter. Philip Shelby är en av dessa många thrillerdebutanter i USA, som svenska förlag snabbt plockar upp. Denne må skriva habilt. Men han har ingenting särskilt, personerna och miljön är luktfria. Björn Linners översättning är det inget fel på.

PS Originaltiteln syftar på de det sorgmodiga ljudet från begravningstrummor.

JAN ERIC ARVASTSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22