SE UPP MED VAD DU ÖNSKAR

May 8th, 2017 | By | Category: 2017-05 maj, Recension

Omslag till Se upp med vad du önskarAv Eva Swedenmark
Ordberoende förlag, 2017
ISBN 978-91-87595-50-9, inbunden 222 sidor

Eva Swedenmark är en verklig veteran som författare med trettiofem böcker bakom sig, för vuxna, barn och ungdomar. Cirka femton av dem har hon skrivit tillsammans med Maria Herngren och Annika Wennström under författarsynonymen Emma Vall, bland annat en serie detektivromaner som utspelar sig i Sundsvall. Under åren 2005–2009 gav hon tillsammans med Annika Wennström ut en serie feel-good-romaner, som alla hade bär i titeln. Smultron och svek var titeln på den första av dem.

Eva SwedenmarkÅr 2016 kom Eva Swedenmark ut med romanen Om ni inte börjar leva gör jag slut, som hon skrivit utan någon medförfattare. Boken kan närmast kategoriseras som en blandning av feel good och spänningsroman med inslag av burlesk. Den handlar om fyra kvinnor i sextioårsåldern, som gemensamt försöker förverkliga sina livsdrömmar och hamnar i sällskap med både gangsters och miljardärer. Innan boken är slut har de fyra väninnorna kommit i besittning av en väska full med flera miljoner i sedlar och dessutom upplevt dramatiska förändringar i sina privata liv.

Om ni inte börjar leva gör jag slut gjorde lycka hos läsarna och boken fick goda recensioner i pressen. Antagligen är det framgången som lockat författaren till att nu skriva en fortsättning på berättelsen om De fyras gäng, som väninnorna kallar sig. Uppföljaren har fått namnet Se upp med vad du önskar. Den handlar om vad som har hänt de fyra väninnorna efter att den första boken slutade, när de hade kommit över sin kappsäck med pengar och fått många av sina privata önskningar uppfyllda.

Det ska sägas med en gång att man helst bör ha läst Om ni inte börjar leva gör jag slut för att riktigt kunna uppskatta Se upp med vad du önskar.  I annat fall kan det ta sin tid att engagera sig i den nya berättelsen, eftersom de fyra huvudpersonerna och deras närstående presenteras ytterligt summariskt, med knappt mer än förnamnet och yrket som vägledning för läsaren att orientera sig efter. Författaren ger dock underhand korta briefings till nytillkomna läsare om vad som hände i den första boken, som förklaring och bakgrund till de nya äventyr som den här gången utspelar sig i och omkring De fyras gäng.

Om den första boken i hög grad byggde på humor och spänning i högt tempo så är uppföljaren mer eftertänksam i tonen. Här handlar det mer om vad som händer när man har fått det man önskade sig. Var det verkligen just så här man ville att livet skulle vara? När boken tar slut har läsaren i alla fall kommit att fästa sig vid både de fyra damerna och deras förtjusande nyfunna vänner, åttioplussarna Mirre och Maggan. Och kanske anar man i det öppna slutet en kommande tredje roman om De fyras gäng?

LENA LUNDGREN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22