SCEN

Dec 1st, 2013 | By | Category: 2013-12 dec, Recension

Omslag till ScenAv Peder Andersson
Premium Publishing 2013
ISBN 978-91-89136-98-4, 256 sid

Musikälskande fotografen Peder Andersson från Gästrikland startade sin karriär i mörkrummet hos lokaltidningen Arbetarbladet i Gävle och när han nu kommer med en coffee table-stor fotobok visar det sig att en stor del av hans bästa pop- och rockfotografier är tagna i hemtrakterna. När man tänker efter torde det bero på att vi i Sverige – inte enbart i storstäderna – är ganska bortskämda med besök av internationellt kända artister.

Peder AnderssonBoken innehåller en imponerande samling elegant komponerade bilder av sceniska stjärnor (sammanlagt fyra tjog) kompletterad av personligt hållen text. Men den som väntar sig en bok som i bild täcker musikhistorien från 1970-talet och framåt måste tänka om. Här handlar det om foton av musiker och sångare fångade i ögonblicket då en pose eller ett gitarrackord fått fotografens hjärna och avtryckarfinger att reagera. Man kan se hur Andersson förmedlar glädjen när artisten märker publikresponsen, som till exempel i den bild han tog av John Fogerty på Peace & Lovefestivalen i Borlänge2009. Året efter plåtade han Patti Smith på samma festival när hon med sin polaroidkamera lyckligt förevigade sina åhörare.

Hans tidiga bilder på exempelvis Jerry Williams och Magnus Uggla är fulla av energi. Man märker att artisterna ännu inte blivit lika blasé på fotoblixtarna som de internationella storheterna (även om man kan hitta en glimt i ögat på Hamlet-inspirerade David Bowie från konserten på Ullevi 1983).

Det krävs både intresse och ett visst mått av fräckhet för att etablera sig som rockfotograf. Som 15-åring påstod Peder Andersson att han kom från lokaltidningen och sa att han ville plåta Björn Skifs. Han fick komma in bakom scenen och ta bilder och därmed var hans bana utstakad. Senare lär Skifs ha erkänt att ingen i bandet och killarna runt om trott på att pojken med den lilla Instamatic-kameran skulle ha varit utskickad av en tidning, men de föll för hans framåtanda.

Den fräckheten fortsatte. I sin text berättar Peder om sina envetna samtal med Frank Zappas managers för att få tillfälle att fotografera. Beviset för att hans ihärdighet lyckades finns i boken, som väger en hel del, är lyxig och innehåller över 200 bilder på rockvärldens stora och mindre stora.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22