SATANS SOMMAR

Nov 2nd, 2021 | By | Category: 2021-11 nov, Recension

Omslag till Satans sommarAv Kim Faber och Janni Pedersen
Satans sommer, 2019
Översättning Svante Skoglund
Modernista, 2021
ISBN 978-91-8023-055-1, inbunden, 448 sidor

Dagen före julafton i Köpenhamn sker en explosion vid julmarknaden på Nytorv. Nitton personer är döda, många fler skadade. Danmark är skakat. Denna situation är drivet i kriminalromanen Satans sommar. Men explosionen med dess omedelbara följdverkningar inom bland annat poliskåren handlar skrivarduons debutbok Vinterland om., översättning,

Denna nummer två, Satans sommar, är en direkt uppföljare och blir en direkt fortsättning. Därför tar det ett tag innan en läsare som inte läst bok 1 ”är med”. Pö om pö berättas dock om explosionen.

En advokat hittas skjuten med två dödande skott, ett i pannan och ett i tinningen. Offret sitter upp i diket i en park som många promenerar i. Den tidigare, i Vinterland, stjärnpolisen Martin Juncker är förflyttad till en ny polistjänst utanför Köpenhamn. Han bor med sin demenssjuka pappa i barndomsvillan. Juncker får fallet med den skjutne på sitt bord. Juncker är närapå jävig då han känner till den dödes familj och har för länge sedan varit ihop med den mördades hustru Vera en fortfarande lockande kvinna.

Junckers dementa far blir snabbt mer ohanterlig än Juncker orkar med och det gör honom missmodig. Medan han dricker sin dagliga ranson rödvin ur boxen funderar han på sin kropps förfall, underhudsfett som försvunnit och om penisen måste undersökas.

Juncker är separerad från hustrun Charlotte Juncker som är grävande journalist. Charlotte går och bär på ett trauma vilket strular till det på tidningen där hon jobbar. Men hon får ett hett tips. Någon kunde ha stoppat terrorexplosionen! Hon förstår att en story som avslöjar vem, kan få förödande konsekvenser högt upp i de beslutande leden i Danmark. För hennes egen del kan det betyda mycket i karriären att ha avslöjat något så sensationellt.

Hon fortsätter. Men hon lever farligt och drar med sig andra till den yttersta kanten.

Tipset rullar igång en händelsekedja som innebär mord, moraliska funderingar, förbjudna ställningstaganden och både liv och jobb sätts på spel.

Kapitlen är korta. Romans och sex hinns med, skumma biljakter och otrevliga händelser ur ”förr i tiden” ger de inblandade ögonöppnare som blir svåra att ta. En läsvärd bok.

HELENA SIGANDER

Kim Faber och Janni Pedersen

Kim Faber och Janni Pedersen. Foto Les Kaner

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22